Публикации / Древните маи

Олмеките и Маите един и същи народ

Размер на шрифта: a a a

Археологичните разкопки разкриха пред науката високоразвитата цивилизация на олмеките с тяхната йероглифна писменост, с удивително точния им календар, базиращ се на солидни познания по астрономия, със знанията им по математика, която боравела с понятието нула, с удивителното изящно и монументално изкуство, с прекрасните им строителни качества (олмеките са построили в Сан Лоренсо първия водопровод на Америка). Но разкопките не дават отговор на въпроса, кои са олмеките, откъде са дошли, къде е тяхната древна родина? И както често става в подобни случаи, обявиха олмеките за пришълци от Египет, Европа, Африка, Азия, за чеда на легендарната Атлантида, едва ли не за синове на някоя извънземна цивилизация. Какви са последните сериозни научни твърдения?

Учените поддържат становището, че в „основата на произхода и развитието на древните цивилизации на Стария и Новия свят лежи местното начало и това се обуславя от единствения път на развитие на цялото човечество. Този единствен път се дължи на общите закони на материалния живот на обществото, от законите на общественото производство". Колко дълъг и труден път е трябвало да изминат олмеките — не знаем. Известно е само, че са обитавали сравнително неголеми, но благоустроени градове, че са строили гробници и пирамиди, без да използуват никакъв строителен разтвор, че са създали тежките десетки тонове каменни глави, без да познават колелото, при това всички глави са изсечени от един единствен базалтов къс скала, че тяхното изкуство достига разцвет 100—150 години пр. н. е. Възможно ли е един народ толкова много да изпревари в своето развитие съседните? И наистина ли древните цивилизации на американския континент дължат всичко на олмеките — календар, писменост, знания? Едва ли.

Неотдавна Майкъл Ко, посветил целия си живот на изучаването на олмеките, излезе с една колкото неочаквана, толкова и интригуваща хипотеза, според която маи и олме ки са един и същи народ. На какво се основава? Тамоанчан — наименованието на страната на олмеките е дума на маите и само така тя има някакъв смисъл. Или друго — формите на писмеността на маите и календарът им твърде много схождат с тези на олмеките. Най-тесни езикови връзки съществуват между езика на маите и езика на индианците от племената тотонаки и мише соке. Едните живеят близо до границите на исконните земи на олмеките, а другите— в пределите им. Хипотезата е колкото смела, толкова и примамлива само че тя все още си остава хипотеза. Може би маите и олмеките не са един и същи народ, а просто са се развивали успоредно и взаимно са си влияели.

Изминаха малко повече от сто години, откакто за света беше открита „главата на дявола". Много учени посветиха цялата си творческа енергия за разкриване на олмекската проблема. А и до днес олмеките остават една от най-големите загадки в историята. Кои са те, откъде са дошли, какво е представлявала тяхната държава, защо този народ, създал прекрасни образци на изкуството, съградил Ла Вента и Сан Лоренсо, неочаквано, без никаква видима причина ги е напуснал? Това ли е първата цивилизация на американския континент? „Синовете на ягуара", както и преди сто години, са обгърнати от множество нерешени въпроси. Загадъчен народ, дошъл незнайно от къде и изчезнал неизвестно къде.

По материали от Сексология и природа на човека.

МНЕНИЯ

В момента няма налични мнения.

За да оставите Вашето мнение е нужно да сте регистриран потребител.
Можете да се регистрирате през формата за регистрация, ако вече сте го направили просто влезте в профила си.