Публикации / КОСМОЛОГИЯ / Прехода

Елена Рьорих - Трите Ключа

Размер на шрифта: a a a

Трите Ключа

Скъпи  мои приятели!

Тези три велики ключа не се съхраняват на друга планета,  нито в други звездни светове, а в нас, самите. Но усвоявайки ги, ти овладяваш нещо, което може да се сравни само с различните светове. Разумно ли е да се откажем от тези светове? Не, разбира се. Така че, без да губите време, нека да тръгнем след тях.

В името на любовта си към вас искам да ви напомня за пътищата, които водят към овладяването на тези ключове. Техните имена са: Любов, Красота и Познание. Запомнете тези пътища, тръгнете по тях и ги покажете на другите.

Във всяка постъпка проявявай мобилност, любов и мъдрост. Опитай се да бъдеш мъдър скулптор в работата си над себе си и другите и се страхувай от това да бъдеш мека глина в ръцете на лошите приятелства.

Избирай добри приятели и в общуването с тях увеличавай добрите си качества, чети с тях качествени книги, прави изводи и всичко най-хубаво се постарай да запомниш и  приложиш в живота.

Разработвай планове и начини за създаване на един красив, интелигентен, лишен от липсата на воля, на пълна заетост и хармония живот в отношенията към всичко, което те обкръжава.

Знай, че с всяка отрицателна мисъл, дума, постъпка си нарушил свещените права, с които ти като всяко живо същество си възнаграден от природата.

Изработвай в себе си решителност и постоянство и не се отвличай докато работиш. Ако работата ти е скучна, но е необходима, търпеливо я доведи до края. Всяка работа, която се прави с удоволствие е по- лесна. Ти не си механична кукла или играчка за механично извършване на движения, а разумен човек. Затова сте длъжни да се отнасяте към всяка работа интелигентно, внимателно и с любов.

Опитайте се да изчистите речта си от празни и безсмислени думи. Това, което говорите да бъде ясно, точно и кратко.

Излезте от място, където се говорят празни приказки, където има гняв и омраза, раздори, вредни развлечения и глупост.

Ако сте решили да си почивате, в моментите за почивка дайте на своя ум и тяло приятно, а не обременяващо развлечение.

Не бъдете придирчиви и суетни. Изкоренете лъжата. Бъдете честни и приятелски настроени. Развивайте чувството си за благородство и в общуването с хората бъдете учтиви и добронамерени. Чувството за страх трябва да бъде чуждо за вас.

Бъдете балансирани в удоволствието и страданието, в радост и тъга. Винаги прощавайте и реагирайте на омразата с любов. Само така ще можеш да преодолееш недоброжелателството..

Твоите мисли са твои деца. Всяка от тях трябва да е прекрасна. Всяка мисъл трябва да създава творческа сила, чиято цел е за добро. Винаги помнете, че силата на мисълта е много велика. Бъдете готови да я използвате за да помогнете на света.

Бъдете точни, честни и смели в действията си. В противен случай няма да може да ви се възлага важна работа.

Животът трябва да тече през вас в цялото му величие и сила. Внимавайте маловажните неща да не отслабят упоритостта за постигане на целите ви.

Живот и Любовта - това е мощна сила, чрез която всичко съществува във Вселената. Любовта е сила, която въздейства върху целия свят: всичко, което се прави за нея има силата на световен закон. Просто обичай всичко, така може да се победи злото. Носи любовта където и да отидеш и сам ще разбереш как тя ще ти помогне във всичко.

Бъдете чисти и нека любовта извира от вас така както струи аромата от цветята. Вземете твърдо и непоколебимо решение да се превърнете в израз на любов и желание да помогнете навсякъде, където можете да направите това. Нека вашия живот да бъде един лъч на радост за другите. Търсете в сърцето си диаманта, който можете да поставите в съкровищницата на общото благо.

Ако имате повече познания от вашите приятели не се гордейте с това сляпо, не показвайте превъзходство, а споделете знанието, ако то би било целесъобразно в този момент.

Не забравяйте, че всяка минута от живота ви има своето значение. Опитайте се да го разберете. Ако имате затруднения в избора на работа или професия, потърсете съвет от по- опитни в това направление.

Пазете се от празните минути. От тях мързелът може да си свие гнездо. От празните минути могат да се съставят часове и дни, които да послужат за изпълнение на задачата на човека в този живот, който е многостранен и интересен. От разумно изразходваните минути може да се изтъче истинска и красива структура на душата. Затова се постарайте всяка минута от своя живот да украсите с труд, знания или чиста мисъл.

Нека упоритата работа да бъде вашата радост и огъня на творчеството да не угасва и да осветява пътя ви.

Опитайте се да имате абсолютно чисти мисли, мислете повече за това, което можете да направите за подобряване на живота на хората и за облекчаване на страданията им.

Природата е пълна със свещени и чисти дарове. Нека душата ти да е кристално чист съд за приемането на тези подаръци. Стани лъч от светлина и излез от света на празните мечти, използвай енергията си за постоянно изкачване нагоре.

Нека душата ти винаги да излъчва светлина и доброта, топлина и състрадание, кураж и желание да помогнеш на ближния си. Тогава ти ще почувстваш как трудните неща стават по- лесни и мрачната обвивка на страданието става снежно бяла от чиста лъчезарна радост.

Бъдете внимателни и снизходителни в решенията си за хората, защото самите ние сме много несъвършени. Но бъдете строги към себе си и работете неуморно за отстраняване на собствените си недостатъци.

В живота ти предстоят много изпитания. Само чрез тях ти ще притежаваш несметни богатства. Но тези тестове ти ще можеш да издържат успешно, ако си въоръжен с благоразумие, постоянство и вяра в себе си.

Ако се провалите в някоя дейност не се обезсърчавайте. Обезкуражаването само ще отслаби силата ви и ще забави вашия вътрешен растеж. По-добре е да съберете силите си и да се замислите: какъв по- мъдър изход има за по-нататъшни действия. Ето по този начин ще увеличиш устойчивостта си и ще умножиш силите си.

Всеки провал и горчив опит се превръща в ценен урок, който ще ти послужи като ръководство в бъдеще. Всяко препятствие по пътя ти казва, че трябва да се развиваш, за да си напълно подготвен за по-нататъшна борба.

Но в борбата винаги трябва да помним за доброто на ближния. Пазете се да купувате благосъстоянието си сметка на страданието на другите. Такова благосъстояние е грозно и нестабилно.

Научете се как да изразходвате внимателно и разумно своята енергия. Направете тялото си силно, мощно и здраво. Но не го обременявайте с повече храни, отколкото е необходимо, не го обременявайте с всичко, което е вредно за здравето. Научете законите, не само за духовно, но и за правилно физическо развитие. Вашето тяло  е нструмент, с който трябва да се общува мъдро. По този начин ще преминеш дълговечно през бурята на живота по пътя на неуморната работа за усвояване на природните сили и здраве.

На човешкото тяло му е дадено всичко необходимо за съществуване. Ето защо, отнеси се грижливо към здравето на хората, животните, птиците и дори растения. Например, цветята, както и вие черпят светлина и топлина от слънцето. Цветята, също като теб ще умрат, ако ги лишим от това. Така че – вие сте братя. Но ти си по-голям, по-силен и по-мъдър. Следователно на по-слабия винаги трябва да се предоставят възможности и по-голямо внимание. Вие сте надарени с голяма сила и мъдрост от много други, стоящи по ниско от вас, така че трябва винаги да пазите беззащитните и безпомощните. Независимо дали става дума за хора, животни, растения и други.

Една поговорка казва: "Колкото нощта е по- тъмна, толкова звездите са по-ярки." Така че, в тъмнината и светската суета станете носител на светлина, любов и знания. Колкото повече е светлината в тебе, толкова по- лесно ще разсееш тъмнината.

Развивай в себе си колкото е възможно повече чувствителност и любов към природата. Тогава ще чуете как нейните непрестанни гласове пеят хвалебствен химн за живототворящото слънце. Обичай звездното небе, взирай се в неговите дълбини. В тишината на нощта погледни към бляскавите звезди, към непознатите светове, които също живеят от светлината, където мощната красота на великата светлина преизпълва всичко наоколо. За другите светове нашата земя също изглежда като звездичка, изразяваща много красота и величие. Нека душата ти да е голяма люлка, която е в състояние да приеме тази красота и величие.

Нека душата ти да е мощно огледало, което отразява щедростта и разнообразието на творческия гений на природата.

Широко отвори своите възприятия за красотата чрез изкуството. Обичай музиката, картините. Надникни по-дълбоко в играта на цветовете. Слушай внимателно звуците. Прояви по-голям интерес към всичко, в което е проявен геният на създателите на красотата. Изберете за себе си няколко специалности, не бъдете едностранчиви. По пътя си се интересувайте от всичко, което може да обогати мирогледа ви.

Радвайте се на всичко в което е вложена красота. Радвайте се на последните лъчи на залязващото слънце. Радвайте се първите живителни лъчи на зората. Радвайте се и светлината на слънцето ще озарява душата ви, а далечните светове ще бъдат по-близо.

Бъдете като слънцето, щедро разпръсквайте около себе си светлината и веселието.

Виж колко много пътища към големия източник очакват своите пътници. Но за да отидете там, винаги трябва да се движите напред. И самият живот е движение. Напред или назад. С всяка мисъл или действие вие се движите. Ако те са насочени към доброто, вие сте винаги напред. Страхувайте се да предприемате заден ход.

Необходимо е да се овладее върха на планината. Но по- трудно е да се катериш от колкото да се търкаляш. Разумно ли е последното? Помислете, каква е безграничната радост на капитана на върха, който посочва пътя на другите. Каква част от това, което ще видите все още е неизвестно за вас, какви големи хоризонти ще се появат след това, преди да сте се учудили на гледката. Тогава вие ще разберете ценността на изминалия път. Ще получиш това, което постоянно си търсил, въпреки лишенията и побеждаване на трудностите.

И така всяка минута от живота си се издигаш все по-високо и по-високо. Знай, че в труден за изкачването момент ще получиш подкрепа.

И колкото повече си помогнал на хората, толкова по-голямо и значително ще бъде съзнанието и душата ти. Толкова по-лесно ще е за вас да се справите с по- големи тежести.

Затова премахни чувството за егоизъм. Не бъди длъжник пред природата. Тя те е възнаградила с големи подаръци. Тя е посяла в тебе велики семена. Тя чака – дали ти ще увеличиш съкровищницата й? Ще я споделиш ли с другите?

Вслушайте се в чувствителните гласове на всяко нещо. Разберете някои от неговите свойства. Ще осъзнаете, че любовта е любов към всичко, което съществува. Научи по-задълбочени познания. Образовай се до размера на разбирането за хармония и красота. С любов, знания и красота отиди при хората. Обединявай ги. Направи заедно с другите живота си светъл, весел, пълен с непреклонна работа и радост. В това велико творчество ти ще овладееш неизчерпаеми нови източници на сили и знания. Стреми се  да научиш най-съкровените тайни на природата, за общото благо,  така ти ще изплатиш дълга си.

Вървейки по този път вие ще можете да усвоите трите велики Ключа на Любовта, Красотата и Знанията. С тях ще отвориш входна врата, водеща към светлинния източник на божествената истина.

Бъдете в състояние да овладеете тези ключове.

МНЕНИЯ

В момента няма налични мнения.

За да оставите Вашето мнение е нужно да сте регистриран потребител.
Можете да се регистрирате през формата за регистрация, ако вече сте го направили просто влезте в профила си.