Публикации / Медитации

Научи как да медитираш..

Размер на шрифта: a a a
Ползите от медитацията не са тайна за никого днес, когато все повече хора отварят умовете си и сърцата си в жаждата за вътрешно познание. Техниките и пътищата са много, но човек сам трябва да открие метода, който приляга на неговите нагласи. Попитан кой е най-добрият духовен път, Шри Чинмой отговаря: "Най-добрият път е вашият път. Пътят, който е за вас." За това и какво друго ни остава, освен да започнем да търсим? Едно е сигурно - който търси, той ще намери.
"Медитацията е божествен дар. Медитацията опростява външния ни живот и енергетизира вътрешния ни живот. Медитацията ни дава един естествен и спонтанен живот - живот, който става толкова естествен и спонтанен, че не можем да дишаме, без да сме съзнателни за своята собствена божественост. " - Шри Чинмой

Медитация означава съзнателно себеразширяване. Медитация означава узнаването или откриването на собственото истинско Аз. Чрез медитацията ние преминаваме отвъд ограниченията, несъвършенствата и обвързаностите.

Медитацията е динамизъм във вътрешните измерения на съзнанието. Когато медитираме, ние всъщност навлизаме в по-дълбоката част на съществото ни. Тогава можем да извадим на преден план богатството, което имаме дълбоко в себе си.

Медитацията е като спускане на морското дъно, където всичко е тихо и спокойно. На повърхността може да има вълнение, но това не се отразява на дълбините. В най-дълбоките си недра морето е изцяло мълчание. Когато започнем да медитираме, ние първо се опитваме да достигнем собственото си вътрешно съществуване - т.е. дъното на морето. И тогава, когато нахлуят вълни от външния свят, ние оставаме незасегнати. Мислите не могат да ни засегнат, защото целият ни ум е изпълнен със спокойствие, тишина, единение. Като рибите в морето са те - скачат и плуват, но не остават следа. По същия начин, когато сме в най-висшата си медитация, ние чувстваме, че сме морето и животните в него не могат да ни въздействат. Чувстваме, че сме небето и всички прелитащи птици не могат да ни засегнат. Нашият ум е небето, а сърцето ни е безпределното море. Това е медитацията.

МНЕНИЯ

mono каза на 26.07.2011 г. 17:55 ч.

Чудесна компилация. Напълно достатъчно и изчерпателно представяне на медитацията. ПОследното филмче е прекрасно до средата. Във средата му има една особено вредна концепция - че е възможно след смъртта да се изгубиш в астралните пространства, ако не живееш "правилно". Това е абсолютно невярно. Смъртта е автоматично завръщане към Извора и това, което остава са само мисловни форми, съществуващи единствено и само в мисловните полета на колективното съзнание. С други думи, от теб остава една астрална форма, която е поддържана от спомена за теб в съзнанията на тези, които са те познавали. Няма никаква форма на ад, никаква форма на страх не съществува в нефизическия свят, към който се завръщаш в момента на смъртта.
Ако живееш стресиран, може да умреш в болест и тъга. Но това приключва в секундата на превключване на високата честота, на която вибрира нефизическото ти Съзнание, а от това 'страдание' е произлязло всичко контрастно на него и ти береш плодовете му.
Никога нищо не губиш и винаги печелиш. Още и още и още, до безкрай.
Мона

За да оставите Вашето мнение е нужно да сте регистриран потребител.
Можете да се регистрирате през формата за регистрация, ако вече сте го направили просто влезте в профила си.