Публикации / КОСМОЛОГИЯ / Изгубената 13

Змиеносец зодия или съзвездие?

Размер на шрифта: a a a

Serpens, serpentis идва от латинския - пълзя, пълзящо, а думата за змия е angui, на гръцки е офис. Офитите са древни гностици-посветени, които са имали тайни ритуали, свързани със зачеване от змия..., дори се твърди, че самият Александър Македонски е заченат по точно този начин и поради това е притежавал свръхчовешки сили.

Змиеносец е реално съзвездие в Млечния път и е бил известен на астрономите и астролозите още от античността - в началото като Serpentarius, а след това като Ophiuchus.

Древните гърци са смятали, че Змиеносецът е Херкулес, който още в люлката удушил Змията.

Още древногръцката митология свързва Змиеносец с името на Асклепий/Ескулап - бога-лечител, син на Аполон и нимфата Коронида (между другото негов аналог в египетската митология е Имхотеп...). След като убил жена си за измяната и?, Аполон предал младенеца Асклепий за възпитаване на мъдрия кентавър Хирон. На отрасналия и обучен на лечителското изкуство Асклепий му дошла дръзката мисъл да възкресява мъртвите, за което разгневения Зевс го поразил с мълния и го поместил на небето като съзвездие.

Тази зодия обхваща периода около 27.11. и 17.12. - точно тогава са християнските коледни пости... и това не е никак случайно - по това време човекът е на ръба между Доброто и Злото в смисъл, че тук е налице символично разкъсване в опит да се балансират две крайности, две същности на една /цялостна/ личност, т.е. пътя на Светлината и пътя на Тъмнината. От личността и от нивото на осъзнатост и свободна воля зависи, обаче, дали ще се реализира позитивния или негативния потенциал /а може и двете/. В събитиен план това често бележи резки и внезапни промени и всякакви "форс-мажорни" обстоятелства. В момента, в който се включи знака Змиеносец, Зодиакът като затворена хармонична система спира да съществува. Змеят захапал опашката си е символ на зодиакалния кръг - основната функция на Змиеносеца е в това да разкъса, да наруши цялостта на този кръг. Змиеносецът се "включва" в редките случаи, когато индивидът е готов да поеме Съдбата в свои ръце и да премине в друго качество, състояние, ниво на еволюционното си развитие. В този случай кръгът на Зодиака се разкъсва и се превръща в спирала. От този момент нататък, човекът е освободен от Карма. Повратен момент в еволюцията на всяко човешко същество.

Времето Скорпион – Змиеносец се нарича Via Combusta - Пътят на изгарянето или "изгорен път", понякога също и "път на гибелта" символизиращ в астрологията пътя, по който ни очакват най-тежките изпитания. Това е особено време за човека - когато той се разкъсва на границата мужду добро и зло. Веднъж преминал отвъд тази граница, нищо вече не може да спре човека в полета му нагоре.

Според древногръцката легенда това е времето, когато прелитащия над земята син на Слънцето Фаетон, изгаря всичко живо по пътя си и на повърхността от космическия хаос излизат чудовища.

Древните арии за същото време споменават царя на Вселената Закхака, съблазнен от силите на тъмата. На раменете му израснали змии-човекоядци. Скорпион – Змиеносец е период на могъщество на злото, от което предпазват старинните обичаи.
В течение на двуседмичното шествие на Слънцето по Змиеносеца, хората могат да разчитат само сами на себе си. Змиеносецът учи: страхът е главното оръжие на злото, а най- ужасното проявление на злото е лъжата. Този, който е способен да проумее това и да преодолее страха, ще бъде свободен. Другите в най-добрия случай ги очаква съдбата на митологичния Фаетон – изкушение от лъжата, провал и изгаряне на пътя под краката. Моментът на преход от Скорпион към Стрелец (т. е. 30 градуса на Скорпиона и 0 градуса на Стрелеца), се нарича точка на освобождаване.

Змиеносецът е зодията, която бележи онези, освободили се от карма. Зодиакален знак на лечители, посветени, магове, хора, притежаващи изключително силен магнетизъм и церителски чудодейни способности. Нострадамус е бил един от представителите на този зодиакален знак. Друг такъв е Шарл де Гол.

И съвременните професионални астролози винаги отчитат влиянието на Змиеносеца върху живота на човека. Този знак се свързва със стихията, наречена Ефир - символичният "пети елемент" - висша стихия, възникнала в резултат на синтеза на четирите основни стихии: Огъня, Земята, Въздуха и Водата. На това стъпало от еволюционното развитие символично се "разкъсват" кармичните възли и плетеници в резултат на съзнателен избор. Символът на Змиеносеца е човек, в чиито ръце е Кръгът на Живота, колелото на Сансара, кръгът на Въплъщенията, Зодиакът. Разкъсвайки кръга, се насочва в безкрайността на съвършенството. Той е изходна точка към по-висшите астрални равнища и кармични лабиринти. Змиеносецът няма точно дефинирано и определено място върху еклиптиката, градусите му са "разпръснати" из целия Зодиак, част от които се е "проектирала" върху "Изгорения път", символизиращ пътя, на който индивидът ще се изправи с най-тежките си житейски изпитания /в графичен вид се представя като проекция на Млечния път върху зодиакалния кръг/.

Защо са премахнали тази 13-та зодия от Зодиака? Не е заради 13-то число.

Окултистите и до днес приемат значението на Змиеносеца и свързват с нея духовните способности, мисията за свързване на световете, отваряне на велики космични тайни. Зодията широко се е застъпвала в доктрините на античната култура, където родените под нейния знак са се считали за много облагодетелствани откъм свещени способности и обикновено са се давали в храмовете за посвещение. С разлагането на Римската империя обаче, когато самозабравилият се цезаризъм започва да търси заплахи за себе си във всяко проявление на висшия разум, тази зодия се "забранява". Забраната се затяга още повече, когато "узаконяват" християнството и представят на обществото един осакатен препис от идеите му. В този препис, позовавайки се на изопачените текстове от посланията на ап. Павел, които междувпрочем, ако ги четеш в сегашния им вариант, може спокойно да си полудееш, обявяват всичко магично за сатанинско и то бива забранено. Истинската цел е да се премахне най-опасният опонент пред маниакалната императорска власт, на която не й е чужд споменът за самопровъзгласяваната не отдавна божественост. Така се слага ръка над цялата духовна и окултна мисъл, знаците й се потулват, а разни оцелели парчета създават своите тайни братства, от които по-късно ще се отронят и черните ложи - в услуга все на тоя същия Цезаризъм.

По материали от  iasnovidstvo.net

Галерия към статията

 
Снимки (4)
 

МНЕНИЯ

Vaseto каза на 05.02.2012 г. 13:41 ч.

Астрономи искат въвеждането на 13-ти знак на зодиака - http://zonabg.info/Life.70_74/11652.Astronomi-iskat-vuvejdane-13-ti-znak-zodiaka/

За да оставите Вашето мнение е нужно да сте регистриран потребител.
Можете да се регистрирате през формата за регистрация, ако вече сте го направили просто влезте в профила си.