Публикации / КОСМОЛОГИЯ / Минерали и кристали

Енергийните тела на човешката аура

Размер на шрифта: a a a

Минералите и кристалите не са прссто красиви, тяхната енергия балансира и лекува състоянието на телата в нашата аура. Като хармонизират своите вибрации с аурата на човека и като настройват нашите вибрации към съвършенната структура на кристалите те трансформират болестта в равновесие,  цялостност и здраве. Минералите се избират за всеки човек на принципа на „съответствие” и „подобие”.
Според различните автори минералите най-много ни влияят на разстояние от няколко см. до около 1м., но според други енергията на камъните може да се предава на огромни разстояния, в зависимост от вида на минерала и хората, които работят с тях.
За разлика от традиционната медицина, която изучава и лекува само нашето материално, физическо тяло,  кристалите и минералите въздействат върху  енергийни тела на човешката аурата.

Аурата представлява електрическо силово поле, осезаемо, но обикновено невидима енергия, която обвива  физическо тяло. Състои се от 4 енергийни тела: етерно, емоционално (астрално), ментално и духовно, които са съставени от 7 аурични нива, всяко от което отговаря по цвят и енергия на една от чакрите. Всяко ниво е прикрепено към тялото ни посредством чакрата към която принадлежи.

Етерният двойник е първото ниво, наречено още физическа аура и аура на здравето. Цветът му е червен и съответства на коренната чакра.

Емоционалното или астралното тяло е второто аурично ниво с оранжев цвят, който съответства на сакралната чакра. То е свързано с нашите  чувства, емоций, желания и страсти - подсъзнателното ниво. Емоционалното тяло съдържа  всички цветове на чакричния спектър, те имат универсално значение и се използват при  цветолечението и при избора на камъни за лечение. Въпреки, че емоционалната дъга прелива и се промяна, в зависимост от нашите емоции и мисли има един или два доминиращи цвята, които са характерни за всеки човек.

Менталното тяло е съставено от 2 аурични  нива: интелектуално и интуитивно. Интелектуалното ниво това е рационалният, мислещ ум, на който съответства жълтия цвят и слънчевия сплит. Интуитивното ментално тяло се свързва с въображението и интуитивния, подсъзнателен ум и висшето Аз, на което съответства сърдечната чакра със зелен и розов цвят.

Духовното тяло е средище на волята на вътрешното знание и на взаимовръзката с другите и с всичко живо. Съставено е от 3  аурични нива, които съответсват на гърлената, третото око и теменната чакри. 70% от болестите се зараждат на емоционално и ментално ниво, там започва и всяко изцеление и лечебен процес. Мислите и емоцийте заедно са онова, което теософите наричат кама-манас-умът на желанията и в голяма степен създават атмосферата за здраве или болест. Избраните мисли се предават от менталното към емоционалното тяло, през етерния двойник във физическото тяло и съответно в зависимост от тяхното съдържание предизвикват болест или  лечебни промени.

Етерното тяло е от основно значение в лечението с кристали, полагане на ръце, подаване на Рейки, защото тук са разположени 7-те основни чакри според индотибетската медицина.

Чакра на санскрит означава колело, а индийците  описват чакрите като въртящи се колела от светлина и цвят. Чакрите поемат енергия през слънчевия сплит и когато тази енергия е в нормални количества и се рапределя в нормален поток, човек е в състояние на енергиен баланс и добро здраве. Когато през даден център или през всички центрове преминава твърде много или твърде малко енерия, възниква дисбаланс, който се проявява като неразположение или под форма на болест, която зависи от това коя чакра или кои чакри не са в хармония. Чакрите са приемници, резервоари и преобразуватели на енергия. От тук е разбираемо, че всички усилия на индотибетската медицина са били насочени към умението да се управляват чакрите и да се поддържа  енергиен баланс в тях. С такава цел са били създадени многобройни техники и средства за въздействие на чакрите- звук, светлина, цвят, минерали, микроелементи, дихателни упражнения, графични мандали и т.н.

Натрупаната в чакрите енергия по-нататък се разпространява чрез 14 централни канали ( меридиани ) и мрежа от по-малки канали (около 64000) към органите.

Мантра: Лам

Цвят: червен

Аурично тяло: етерното тяло

Разположение: опашната кост - отзад, перинеума - отпред

Физическо сетиво: обоняние

Съпровождащи органи и ендокринни жлези: дебело и право черво, мъжки полови органи, простата.

Контрол: всички костни образвания - кости, зъби, нокти; опашната кост; гръбначен стълб, скелет, долните крайници.

Проява на баланс на енергията в чакрата: чувство на стабилност, сигурност и безопасност, способност за присбособяване и промяна, жизненост и сила, висока физическа активност и воля, увереност, самостоятелност.

Емоционални  прояви на дисбаланс на енергията в чакрата: 

прекалено активна:
липса на заземеност, страх, паника, нервност, нестабилност, излишна борба за оцеляване, тяга към сексуални удоволствия често стигащи до извратеност, егоцентризъм

слабо активна: летаргия, меланхолия, депресия, изчерпване, съпротива към промените.

Физически прояви на дисбаланс на енергията в чакрата: хемороиди, запек, ишиас, заболяване на простата, депресия, невралгия, парализа, безплодие, проблеми с кръвообращението, проблеми със ставите и костите.

Кристали и камъни за балансиране на коренната чакра и за лечение на свързаните с нея органи и жлези:
черен турмалин, опушен кварц, оникс, обсидиан, гагат, рубин, гранат, червен яспис, хелиотроп, червен корал, хематит, морион.

Сакрална чакра ( Свадхистхана )

Мантра: Вам

Цвят: оранжев

Аурично тяло: емоционално тяло

Разположение: по средата между пъпа и срамната кост -отпред и областта на опашката - отзад.

Физическо сетиво: вкус

Съпровождащи органи и ендокринни жлези: женски полови органи - матка, яйчници, млечни жлези, бъбреци, пикочен мехур, надбъбречни жлези.

Контрол: всички органи и системи свързани с течностите в тялото на човека - пикочна система, костен мозък, далак, лимфни жлези, кръвообращение.

Проява на баланс на енергията в чакрата: търпение, издържливост, увереност, сексуални желания, способност за реализиране в живота, благополучие.

Емоционални  прояви на дисбаланс на енергията в чакрата: отчуждение, неувереност, липса на самочувствие, ревност, озлобеност, завист, егоизъм, сдържаност, комплекси, неудоволетвореност, безразборен секс, сексуални фантазии, разочарование от себе си и чувство за вина.

Физически прояви на дисбаланс на енергията в чакрата: импотенция, фригидност, хиперсексуалност, безплодие, болести на половите органи, доброкачествени или злокачествени фибриоми, рак на матката или на мъжките полови органи, камъни в бъбреците.

Кристали и  камъни за балансиране на сакралната чакра и за лечение на свързаните с нея органи и жлези:
карнеол, корал, оранжев яспис, хелиотроп, кехлибар.

Чакра на слънчевия сплит ( Манипура )

Мантра: Рам

Цвят: жълт

Аурично тяло: ментално, интелектуално

Разположение: 2 см. по-високо - отпред и 5-я поясен прешлен - отзад

Физическо сетиво: зрение

Съпровождащи органи и ендокринни жлези: черен дроб, жлъчен мехур, далак, стомах, задстомашна жлеза, тънко черво, диафрагма, кръвиносни съдове.

Контрол: храносмилателната система, асимилацията на храната чрез изгаряне в организма.

Проява на баланс на енергията в чакрата: вътрешна хармония, удоволетворение, спокойствие, оптимистична и позитивна нагласа, ясно съзнание за място и предназначение в живота, способност за обидиняване на емоции, желания и очаквания в едно цяло.

Емоционални  прояви на дисбаланс на енергията в чакрата: безсилие, съмнение, непрекъснато безпокойство и неудоволетвореност, постоянна самокритичност, чувство за вина, гняв, стремеж към манипулиране, кариеризъм, отчаяна амбициозност, надменност, скъперничество.

Физически прояви на дисбаланс на енергията в чакрата: болести на храносмилателната система - язва, гастрит; хепатит, камъни в жлъчния мехур, диабет, проблеми с червата и задстомашната жлеза, проблеми със зрението.

Кристали и камъни за балансиране на чакрата на слънчевия сплит и за лечение на свързаните с нея органи и жлези:
цитрин, кехлибар, тигрово око, пирит, перидот, жълт турмалин, жълт топаз, малахит.

Сърдечна чакра ( Анахата )

Мантра: Пам

Цвят: зелен и розов

Аурично тяло: ментално, интуитивно

Разположение: в сърдечната област, по средата на линията съединяваща двете гръдни зърна.

Физическо сетиво: осезание

Съпровождащи органи и ендокринни жлези: сърце, бял дроб, тимус.

Контрол: дейността на сърцето, кръвоносната система, белите дробове, дишането, млечните жлези, горната част на гърба, кожата.

Проява на баланс на енергията в чакрата: любов към себе си и другите, състрадание, грижовност, блакосклонно отношение, преданост, отговорност, искреност, доверие към обкръжаващия свят, съчувствие, способност за даване и получаване на любов, съпричастност.

Емоционални  прояви на дисбаланс на енергията в чакрата: коравосърдечност, жестокост, безчувственост към преживяванията и желанията на другите, недоверие, неблагодарност, печал,пасивност.

Физически прояви на дисбаланс на енергията в чакрата: сърдечносъдови заболявания, артрити, хипертония, заболявания на белите дробове, астма, респираторни заболявания, паралич, слаба имунна система.

Кристали и камъни за балансиране на сърдечната чакра и за лечение на свързаните с нея органи и жлези:
авантюрин, смарагд, розов кварц, родонит, родохрозит, розов и зелен турмалин, нефрит, жад.

Гърлена чакра ( Вишудха )

Мантра: хам

Цвят: светлосин

Аурично тяло: нисше духовно

Разположение: на нивото на гърлото

Физическо сетиво: слух

Съпровождащи органи и ендокринни жлези: щитовидна и паращитовидна жлеза.

Контрол: дейността на щитовидната жлеза, нервните центрове на ларингса и фарингса дишането, гласа, равновесието и слуха.

Проява на баланс на енергията в чакрата: комуникативност, съзидателност, творчество, вдъхновение, артистичност, взаимодействие, самоувереност, независимост, експресивност, стремеж към знания, склонност към поезия, способност за лесно усвоявана на чужди езици, логика.

Емоционални  прояви на дисбаланс на енергията в чакрата: 
изостаналост, маниакалност, подтиснатост, необщителност, недоволство, самоизтъкване, бъбривост, клюкарстване, неумение за изслушване.

Физически прояви на дисбаланс на енергията в чакрата: заболяване на щитовидната жлеза, често възпаление на гърлото, инфекции и заболяване на ларинкса, проблеми със слуха и говора - заекване, белодробни инфекции, напрежение на шийните мускули, проблеми с ръцете.

Кристали и камъни за балансиране на гърлената чакра и за лечение на свързаните с нея органи и жлези:
лазурит, аквамарин, син ахат, хризокола, тюркоаз, амазонит, содалит.

Трето око ( Аджна )

Мантра: Ом

Цвят: индигов

Аурично тяло: средно духовно

Разположение: между двете вежди

Физическо сетиво: всички сетива

Съпровождащи органи и ендокринни жлези: хипофиза и мозък.

Контрол: дейността на мозъчната кора, подкоровите центрове, малкият мозък,хипоталамуса, хипофизата, емоциите, волята, психиката и интоицията.

Проява на баланс на енергията в чакрата: интуиция, екстрасенски възможности, телепатия, ясновидство, дълбоко познание и мъдрост, свръхсъзнание.

Емоционални  прояви на дисбаланс на енергията в чакрата: трудно съсредоточаване, отнесеност, интелектуален застой.

Физически прояви на дисбаланс на енергията в чакрата: дисфункция на всички ендокринни жлези и свързаните с тях органи, лабилност на психиката, психични отклонения,  шизофрения, лунатизъм.

Кристали и камъни за балансиране на чакрата на  третото око и за лечение на свързаните с нея органи и жлези:
аметист, лазурит, флуорит, лунен камък, содалит, сугилит, син сапфир.

Коронна чакра ( Сахасрара )

Мантра: Аум

Цвят: всички цветове на дъгата с преобладаващи, златен и пурпорен

Аурично тяло: висше духовно

Разположение: центъра на темето

Физическо сетиво: няма

Съпровождащи органи и ендокринни жлези: епифиза

Контрол: главният мозък, нервната дейност на мозъчните центрове

Проява на баланс на енергията в чакрата: просветеност, паранормални способности, свръхсъзнание, с което се постига единство с макрокосмоса, с цялото човечество, идеална хармония и любов.

Емоционални  прояви на дисбаланс на енергията в чакрата: депресия, ограниченост и самосъзерцание, психози - страхови и др., затвореност.

Физически прояви на дисбаланс на енергията в чакрата: нарушение на мозъчното кръвообращение, повишение на вътрешночерепното налягане, церебрални отоци, тумори, инсулти.

Кристали и камъни за балансиране на коронната чакра и за лечение на свързаните с нея органи и жлези:
диамант, планински кристал, селенит, пирит, аметист, лунен камък, мъхов ахат.

МНЕНИЯ

В момента няма налични мнения.

За да оставите Вашето мнение е нужно да сте регистриран потребител.
Можете да се регистрирате през формата за регистрация, ако вече сте го направили просто влезте в профила си.