Публикации / Древните маи / Бърз преглед

Венера

Размер на шрифта: a a a

Маите са били силно заинтригувани от Венера. Всъщност планетата е пресечната точка на тяхната космология и митология. Венера е безусловно идентифицирана с перната змия Кукулкан/Кецалкоатъл. Движението й е измервано чрез отброяване на дните между появите й като утринна звезда.

Цикълът е точно 584 дни. Пет цикъла на Венера (5 х 584) са равни на осем години. Маите били способни да изчисляват големи периоди от време, синхронизирайки Кръговия календар с 584-дневния цикъл на Венера. Така 65-годишния цикъл на Венера съдържа 37960 дни, точно колкото е продължителността на два Кръгови календара.

Още повече че Цолкин, Хааб и Венера се синхронизират помежду се на всеки 104 години. [(146 х 260) (104 х 365) (65 х 584)]
Този период от 104 години е наричан Кръгът на Венера, а денят, в който утринната звезда се появява на източния хоризонт е известен като Свещеният ден на Венера. Използвайки системата на природни цикли в природни цикли, маите били в състояние да проследяват периоди със 104-годишна продължителност.

Освен това структурата на маянския календар е такава, че позволява лесно да бъдат предсказвани датите на слънцестоенето и затъмненията. Хармоничната система на Кръга на Венера се разпада по време на испанската инвазия и вече не е в употреба. Общата структура на 52-годишния Кръгов календар обаче все още се използва от маите, живеещи в Меcоамерика.

МНЕНИЯ

В момента няма налични мнения.

За да оставите Вашето мнение е нужно да сте регистриран потребител.
Можете да се регистрирате през формата за регистрация, ако вече сте го направили просто влезте в профила си.