Публикации / Единици на времето

Основните времеви единици в 13-Лунния календар и Цолкин - част 1

Размер на шрифта: a a a

Каледарът не се налага със закон. Той е въпрос на избор, който може да бъде и напълно личен. Само че отделният човек има твърде малко полза от свой собствен календар, тъй като основното предназначение на това “изобретение” е да синхронизира от една страна биологичните ритми на отделните индивиди с тези на природата (т.е. Земята), а от друга - хората помежду им. Календарът е нужен на всяко формирано общество, за да може то да функционира по някакви времеви параметри. Календарът трябва да бъде адекватен с нуждите на това общество, както и да улеснява неговото развитие като единен организъм.

На този етап, Грегорианският календар, с неговите неравномерни ритми, изчислени от астрономи с вече отживяло познание за Земята и Вселената, е по-скоро объркващ. Той е една програма, която, освен, че е изцяло извън контекста на природните и вселенски ритми, създава предпоставка за усложниения във всяка една област от нашето ежедневие – от счетоводството и финансовите операции до личния живот.

От астрономическа гледна точка, Грегорианският календар взима под внимание единствено Слънцето, а Луната, която е от изключително значение за нашите биоритми, както и за всички природни процеси на планетата, е напълно пренебрегната.

13-Лунният календар отразява движението както на Луната около Земята и оста си, така и това на Земята около Слънцето. Освен това, той е една опростена матрица, при която всички месеци имат равен брой дни – 28. Силио например винаги е 7-ми, 14-ти, 21-ви и 28-ми ден и така създаденият от него ритъм на вибрация е равномерен. Както човешкото сърце работи добре, ако пулсът е равномерен, така и календарът, по който се движим трябва да бъде ритмичен. Грегорианският календар е като постоянно напрежение, което води до аритмия в пулса на един глобален организъм – човечеството.

Що се отнася до Цолкина, той допринася за връзката на нашата планета Земя и Слънцето с центъра на Галактиката. Той е едно средство за синхронизация на по-високо ниво. Неговата честота на трептене 13:20, се създава от 260-те пермутации на 13-те тона и 20-те кина /основните съставни единици на Цолкина/. Тази честота на вибрация е в синхрон с ритмите на Вселената и на този етап, той е напълно достатъчно средство за синхронизиране между хората, които постепенно формират новото Свръх Съзнание.

13:20 е честота на вибрация, която е била използвана на тази планета в продължение на 6000 години преди началото на Цикъла на Историята, който започва около 3113 г. преди нулевата година. Това е било стандартна мярка - част от механизмите за отмерване на време в Индия, Китай и Южна Америка. Келтите, наследници на древните Друиди, са използвали календар на Дърветата, който също се е състоял от
13 луни по 28 дни. 13-месечни са календарите и на всички останали древни цивилизации като Есени, Египтяни, Полинезийци, Маи, Инки, Лакоти, Чероки и Хазари. Някои от тези народи използват древните календари и до днес.

13 - Лунният календар, в синхрон с глактическия модул, Цолкин, образува една балансирана и хармонична система за отмерване на времето. Числото 13 е основното обединяващо звено, но не и единствено. При по-задълбочен анализ могат да бъдат открити финните математически съотношения, които обединяват двата календара.

13 Луни х 28 дни = 364 дни + 1 Ден Извън Времето са:

1. Приблизителният биологичен цикъл (цикъл на зачеване) при жената.

2. Приблизително периода, в който Луната прави един пълен кръг около Земята и едно пълно завъртане около оста си.

3. Хармоничен модул от точно 4 седимци, които се повтарят 13 пъти за една година и се равняват на 52 седмици или 365 без един ден.

260 дни (Един Цолкин) са приблизително 9 месеца - периодът на човешкото формиране от зачеване до раждане.

Цолкин представлява един период от 260 дни/кина, който се дели на различни по-малки подцикли. Най-основно, той е комбинация от 13 тона (тонове на творение) и 20 знака (наричани още печати или кин; на английски - seal, kin, gpyph). 13-те тона и 20-те знака се сменят всеки ден, като се комбинират, докато не се изчерпят всичките 260 комбинации. Един Цолкин представлява една Галактическа година на Маите.

Другите елементи, които формират Цолкина, са 5-те цвята, от които червен, бял, син и жълт (в тази последователност) са основни, а зеленият цвят принадлежи на преходните, портални дни и периоди.
Що се отнася до порталните дни (Galactic Activation Portal days), както и за дните в централната колона, ще поговорим за тях в отделна тема.

И така, най-малкият подцикъл, състоящ се от 4 последователни кина (един от всеки цвят - червен, бял, син и жълт) се нарича Хармоник (например, първият Хармоник се състои от кин Дракон, Вятър, Нощ и Семе). В един Цолкин има 65 Хармоники. 

Другият подцикъл се нарича Хроматик и се състои от 5 последователни кина, при които първият и последният са от един и същи цвят, от където идва и името на този 5-дневен период. В един Цолкин има 52 Хроматики. 52 е също броят на седмиците в една Лунарна година и това е една от допирните точки, между Лунния календар и Цолкина.

65 кина/дни образуват един Галактически Сезон (или Спектър). Един Цолкин се дели на 4 Галактически сезона, а във всеки сезон има 13 Хроматики.

Цолкина се дели също така на 5 Замъка. Един замък съдържа 4 поредни уейвспела - един от всеки цвят, и е равен на 52 дни. Броенето започва от Изток, с Червения замък, който, по посока обратна на часовниковата стрелка, се следва от Белия Северен Замък, Синия Западен, Жълтия Южен и накрая - Зеления Централен. Последователността на уейвспелите във всеки отделен замък е същата - от червен до жълт, в посока обратна на часовниковата стрелка.

Друг подцикъл на Цолкина представляват 20 поредни кина/дни - от Дракон до Слънце, и той се нарича Хармоничен цикъл. Един Хармоничен цикъл съдържа точно 5 Хармоника и 4 Хроматика. Има 13 Хармонични цикъла в един Цолкин.

Следва част 2-ра

МНЕНИЯ

В момента няма налични мнения.

За да оставите Вашето мнение е нужно да сте регистриран потребител.
Можете да се регистрирате през формата за регистрация, ако вече сте го направили просто влезте в профила си.