Публикации / КОСМОЛОГИЯ

Човекът като микрокосмос

Размер на шрифта: a a a

Човекът и петте елемента

Древните риши /мъдреци/ достигнали до прозрението, че съзнанието е енергия, която се проявява чрез пет основни принципа или елемента:
- етер /пространство/
- въздух
- огън
- вода
- земя.

Те представляват:
- етеричните
- газообразните
- лъчистите
- течните
- твърдите

Форми на материята, които изграждат външния свят, включително и физическото тяло.

Човекът е микрокосмос и петте елемента, които присъстват във всичко материално, са налице и във всеки човек.

Етер - всички кухини в човешкото тяло са негово проявление. Напримет пространство има в устата, носа, стомашно-чревния тракт, въздухоносните пътища, корема, гръдния кош, капилярите, лимфните пътища, тъканите и клетките.

Въздух - пространството в движение се нарича въздух. В тялото се проявява в движението на мускулите, сърдечните съкращения, в разгъването и свиването на белите дробове, в движенията на стомаха и червата, движението на клетките.

Огън - източник на огън и светлина в Слънчевата система е слънцето, а в човешкия организъм - обмяната на веществата. Огънят работи в храносмилателната система. Той се проявява като интелигентност /в сивото мозъчно вещество/, активира ретината, поддържа температурата на тялото, контролира ензимите.

Вода - проявява се в секрецията на храносмилателния тракт, в лигавиците, плазмата. Водата е абсолютно необходима за функционирането на тъканите и органите /около 70% от нашето тяло/.

Земя - животът е възможен, защото Земята задържа на своята твърда повърхност всичко живо и неживо. Плътните структури в човешкото тяло са: кости, хрущяли, нокти, мускули, сухожилия, кожа, косми.

Петте елемента се проявяват във функционирането на петте сетива на човека, както и в определени негови физиологични функции.

Петте елемента, органите на сетивност и техните действия

елемент сетиво орган на сетивност действие орган на действие
Етер Слух Ухо Говор Органи на речта /език, уста, гласни връзки/
Въздух Допир Кожа Хващане Ръце
Огън Зрение Очи Ходене Крака
Вода Вкус Език Възпроизводство Генеталии
Земя Обоняние Нос Отделяне Анус

Петте елемента - етер, въздух, огън, вода и земя  се проявяват в човешкото тяло като три основни принципа, известни като тридоша:

Въздушния принцип - вата доша - етер и въздух
Огнения принцип - питта доша - огън и вода
Материалния /биологичен/ принцип - капха доша - земя и вода.

Тези три принципа вата, питта и капха управляват всички биологични, психологични и патофизиологични функции на тялото, ума и съзнанието. Те действат като основни съставни части и защитни бариери за тялото при нормални физиологични условия. Нарушаването на равновесието между тях предизвиква болестни процеси.

Важно е да се знае, че трите доши са сили /енергии/, а не вещества. Трите доши не са три различни енергии, а различни аспекти на една и съща сила и енергия, която се проявява в безкрайно разнообразни комбинации. В човешкото тяло дошите постоянно си взаимодействат и когато съществува равновесие помежду им, човек се чувства физически здрав, умствено спокоен и осъзнат. Тъй като те  постоянно се променят, както в човешкото тяло, така и в окръжаващата го среда, то и равновесието им се нарушава и една или две доши вземат превес над останалите. Когато някоя от дошите излезе от равновесие, ще се наруши обмяната на веществата и като резултат:
- при излишък на вата ще се повиши катаболизмът в организма на човека /т.е. разграждащите процеси/
- излишъкът от питта нарушава метаболизма
- излишъкът на капха предизвиква нарушение на анаболните процеси.

Трите доши изграждат конституцията на човека

Основната конституция на всеки човек се определя в момента на зачатието, когато петте елемента /етер, въздух, огън, вода и земя/ се комбинират в определено съотношение помежду си. Тя остава непроменена през целия му живот, защото комбинацията от елементи в момента на раждането остава постоянна. Все пак тази комбинация, която регулира непрекъснатите патофизиологични промени в тялото, реагира и се променя в отговор на промените на външната среда.

Има три основни типа конституции, наречени още чисти:
- вата конституция
- питта конституция
- капха конституция

Повечето хора обаче имат смесена конституция:
- вата-пита конституция
- пита-вата конституция
- пита-капха конституция
- капха-питта конституция
- вата-капха конституция
- капха-вата конституция
- вата-питта-капха конституция

В тази връзка всеки човек е добре да се съобразява със собствената си конституция за да избира правилните храни, които поддържат в равновесие неговите доши.

Например човек от типа вата /въздух и пространство/ е добре да консумира храни, които намаляват въздушния елемент и го заземяват /моркови, сладки картофи, зърнени храни, задушени зеленчуци/, а да избягва храни, които засилват въздушния принцип /голямо количество сурови зеленчуци, бобови храни, кисели плодове/. Човек, който има капха конституция е добре да консумира повече въздушни и огнени  храни /ябълки, лютиви и горчиви зеленчуци, царевица/, а да избягва такива,  които засилват елемента земя, който и без това преобладава /сладки плодове, ориз, свинско месо/.

По материали от Йога Студио - Мудита

МНЕНИЯ

KonichiLqlqLq каза на 18.04.2012 г. 14:25 ч.

Благодаря ти Ваня , за всичко , което пишеш и споделяш : ))) !

KonichiLqlqLq каза на 18.04.2012 г. 14:25 ч.

Също и на Васето и Мона

KonichiLqlqLq каза на 18.04.2012 г. 14:27 ч.

БЛАГОДАРЯ ВИ !!!

mud4eto каза на 19.04.2012 г. 14:09 ч.

nice :)

vania каза на 20.04.2012 г. 13:40 ч.

In Lak'ech, KonichiLqlqLq ♥ Аз съм ти ♥ ♥ ♥

За да оставите Вашето мнение е нужно да сте регистриран потребител.
Можете да се регистрирате през формата за регистрация, ако вече сте го направили просто влезте в профила си.