Публикации / КОСМОЛОГИЯ / Талисмани и Езотерика

Талисманите от древността до наши дни - езотерична рубрика на Юлия Шматько в списание Бизнес Лейди

Размер на шрифта: a a a

"ТАЛИСМАНИТЕ ОТ ДРЕВНОСТТА ДО НАШИ ДНИ"
езотерична рубрика на Юлия Шматько в списание Бизнес Лейди - май 2011 

Business_Lady_Magazine_1-2_pagenumber.166

От древни времена хората прилагат различни езотерични практики като използвали предмети, за които се смятало, че носят в себе си магическа сила. Те ги закачали в домовете си или ги носили със себе си. Тази традиция се е съхранила и до днес, като смисълът и значението й остават същите, но се развиват формите и проявленията й. Идеята за предмет, в който се крие магическа сила е стара като света.

Ето какво ни разказва историята за талисманите:

Талисманите в тази си форма, която познаваме днес се e оформила като такава още в древен Египет. Там жреците ползвали магическо писание и посредством йероглифи и рисунки, съдържащи имена на богове, контролирали и концентрирали тяхната сила, така че самите букви излъчвали необходимата енергия. Освен това, те извайвали от глина статуи на змии на своите богове и ги използвали като талисмани за защита не само срещу влечуги, но и срещу кошмари, причинени от демонични сили. Но най-популярните талисмани по онова време са били – защитеният символ на окото на Хор, както и символът на вечността и плодовитоста – египетския кръст Анкх.

Business_Lady_Magazine_1-2_pagenumber.167

В Гърция и Древен Рим талисманите предимно са се писали върху папируси и са се гравирали върху метални плочи. По това време доста популярни са били металните и дървени фалоси, които са се носили на шията завързани със синджирче. Освен това, те често бивали поствяни в градините като предпазване от уроки. Били са разпространени и талисмани-растения. Хората вярвали, че листата, клоните, тревата и цветята са носители на огромна магическа сила, даваща дълъг живот и предпазваща от злополуки. Но един от най-известните талисмани по това време е кръстът, на който се вярвало, чо е бил разпнат Христос. Частите на тази реликва, по време на кръстоносните походи, се разпръсква по цял свят. До ден днешен хората посещават „светите” места, където по предание са били заровени малки частички от кръста. Хората вярват в силата на изцелението и почитат тези места като свещенни.

Трябва да се отдаде почит на Еврейска традиция за създаване на талисмани, която е създала едни от най-популярните мистични писания на тази тематика, които са актуални и до днес. Талисманите предимно са се правели на метален диск или хартиен носител, върху които са били изписавани и закодирвани символи, букви, цифри, стихове от библията, магически квадрати и божествени имена, към които хората се обръщали с кратки послания-молби за желани неща. Традициите на създаване на талисмани имат дълбоки корени, и намират своето присъствие във всяка една религия и култура. Въпросът е, как бихме могли да използваме тази магическа сила и в нашето съвремие? Преди да отговорим на този въпрос е добре да дадем определение на самия термин ТАЛИСМАН.

247178_10150201102709491_558264490_6789595_6556475_n

Талисман - (от Telesma – посвещение, чар) - е всеки физически обект, който съхранява и излъчва магическа енергия, за да предизвика определена промяна, която в повечето случаи е свързана с отблъскване на вредните влияния и злите сили, и освен, че закриля собственика на предмета, той допринася за здраве, щастие и късмет.

Във физическо изражение талисманът може да има най различни форми, започвайки от малко парченце дърво, метал, камък или хартия, върху която са нанесени, определени символи, знаци, цветове и надписи, до голямо пано, картина или рисунка на стената. Той може да бъде взет от природата или съзнателно направен от съответния майстор.

Действието на талисмана е насочено да фокусира божествената енергия през себе си, създавайки магическа връзка с неговия собственик. Съвремието разширява представата за талисмани като вкарва нови елементи и понятия в тях. Според днешните представи, коренът на вътрешния дисбаланс е причинен от загуба на връзката на човека с природата. Затова основната насока се базира на създаване на така наречен личен талисман, който помага за възстановяване на тази връзка. Създаването на личен талисман е изцяло съобразена с индивидуалността на конкретния човек и проблема му.

Днешните майстори не са се спрели само на това, а вече създават талисмани под формата на всевъзможни декоративни елементи, не само за човека, а и за неговото жилище, и работното място, предлагайки енерго-дизайн, като един от съвременните начини човек да се доближи до природата, посредством обстановката, в която се намира.

Според последно тълкуване талисманът се явява вид „енергохармонизатор” - нещо като средство, което помага за подобряване на човешкия живот, носейки хармония във вътрешното и външно му състояние, и мястото, кадето се намира. Енергията, която излъчва талисманът, задейства скрити енергийни процеси, а продължителният контакт с него позволява бързо и хармонично възстановяване на силите, канализиране и кристализиране на мислите и емоциите, укрепване на духа и цялостно хармонизиране на вътрешния свят на човека, създавайки една благоприятна среда, в която човек самостоятелно успява да разреши проблемите си. С внимателно подбрани елементи от природата, той засилва връзката с нея и настройва човека към хармонични вибрации, отговарящи на нейните цикли и ритми. По този начин, човек живее в синхрон с околния свят, получава от майката природа необходимата енергия в точния момент и ситуация – осъществява постоянна и хармонична връзка между света и себе си. Талисманът може да е прекрасно средство за медитация и концентрация, може да служи и за оракул.

В забързаното ежедневие, с постоянна липса на време, талисманите все още имат голяма популярност и са търсени от хората. Дали в древността или в нашите дни - светът на талисманите винаги остава загадъчен и безграничен, който винаги ще ни изненадва със своето разнообразие на проявлените форми и въздействие. Хубаво е да знаем, че при желание, скритата сила на талисманите може да ни стане верен приятел в ежедневието, помагайки ни да бъдем малко по- щастливи, по-хармонични, по-близки с природата и най-вече да запазим вътрешен баланс, щастие и душевна хармония през целия си живот. А не е ли това нещото, за което толкова се стараем?

Юлия Шматько
www.havenforsoul.com

МНЕНИЯ

В момента няма налични мнения.

За да оставите Вашето мнение е нужно да сте регистриран потребител.
Можете да се регистрирате през формата за регистрация, ако вече сте го направили просто влезте в профила си.