Публикации / КОСМОЛОГИЯ / Талисмани и Езотерика

Ловец на сънища (Сънохващач или Dream Catcher)

Размер на шрифта: a a a

Ловец на сънища (Сънохващач или Dream Catcher) – индиански талисман, който предпазва от зли духове, лошите сънища и кошмари.

Въздухът на нощта е изпълнен със сънища - както с добри така и с лоши. Когато закачите Ловец на сънища над леглото си, той деликатно улавя всички преминаващи сънища. Добрите сънища знаят пътя и попадат в сънохващача и преминават през дупката по средата към сънуващия, като се плъзгат надолу по перата с такава нежност, че той изобщо не подозира, че е заспал. Злите сънища се заплитат в мрежата и след това се разтварят в първите лъчи на утринното слънце.

Ловецът на сънища носи и допълнително послание – според традиционите учения той помага на сънуващия по време на своите сънища да получава най-важните послания и символи, които след това той може да интерпретира и да ползва като наблюдава важните знаци в ежедневието си. Също така Сънохващачът носи дълбок положителен заряд, който подпомага самите Вие да се научите, да управлявате света на собствените си сънища.

Най разпространената форма на ловец на сънища е кръгът, който символично представлява съвкупност от всичко вечно – Живот, Слънце, Вселена. В кръгът е вплетена мрежа с закачени камъни, мъниста, пера – символични дарове.

Най добро място за закачване на Вашия ловец на сънища е над главата на мястото където спите, там където утринното слънце може да го пречисти от всички заплетени в мрежата му лоши сънища. 

Легендата за Сънохващача

Преди много време, когато светът бил млад, един стар Духовен водач от народа Лакота отишъл на върха на висока планина и получил видение. В това видение, Иктоми, великият Правещ Номера и учител по мъдрост се появил във формата на паяк.

Иктоми говорил на старейшината на Свещения език, който само Духовните водачи от Лакота могат да разберат. Докато говорел, Иктоми, паякът, взел от старейшината върбовия му обръч, на който имало пера, конски косми, мъниста и дарове за Духовете и започнал да плете мрежа.

Той говорил на старейшината за циклите на живота… Как всички ние започваме живота си като малки бебета, след това навлизаме в детството, после - в зрялата възраст и най-накрая достигаме до старостта, когато трябва да се грижат за нас като за деца и така изпълваме последния цикъл.

"Но, - казал Иктоми, докато продължавал да плете мрежата, - през всеки период на живота има много сили - някои добри, а други лоши. Ако слушаш добрите сили, те ще те насочват в правилната посока. Но ако слушаш лошите, те ще те наранят и ще те отведат в грешната посока".

Той продължил: "Има много сили и различни посоки, които могат да ти помогнат или да ти попречат да живееш в хармония с природата, с Великия Дух и всички негови прекрасни учения".

През цялото време, докато говорел, паякът продължавал да тъче мрежата, като работел от периферията и наплитал към центъра на кръга.

Когато Иктоми спрял да говори, дал на старейшината мрежата и казал:
"Погледни, мрежата е идеален кръг, но има отвор в центъра на кръга. 
Използвай мрежата да помагаш на себе си и на твоя народ да постигате целите си. Използвай я, за да помога на вашите идеи, сънища и видения.
Ако вярвате във Великия Дух, мрежата ще улавя добрите идеи, а лошите ще отпраща през отвора".

Старейшината предал своето видение на народа си и сега Сиуксите използват Сънохващача като символ на мрежата на техния живот. Те окачват Сънохващача над леглата си в своите домове, за да отсява техните сънища и видения. Добрите неща от сънищата им се улавят в мрежата и остават съхранени там… а лошите неща излизат през отвора в центъра на мрежата и не са вече част от техния живот.

Те вярват, че Сънохващачът показва посоката на тяхното бъдеще.

По материали на Юлия Шматько

Галерия към статията

 
Снимки (13)
 

МНЕНИЯ

В момента няма налични мнения.

За да оставите Вашето мнение е нужно да сте регистриран потребител.
Можете да се регистрирате през формата за регистрация, ако вече сте го направили просто влезте в профила си.