Публикации / КОСМОЛОГИЯ / Талисмани и Езотерика

Луната - мистичен спътник на човешките души!

Размер на шрифта: a a a

Когато бях още дете, често ходех по къщата през ноща със затворени очи и с исключителна точност заобикалях острите ъгли на мебелите. След като пораснах, разбрах, че не съм единствено „ходещо нощем” дете и че от научна гледна точка тези мои чести пътувания по къщата се свързва с мистично въздействие в определени дни на циклите на луната. Тогава си зададох въпрос – щом съществуват сили, които оказват такова въздействие върху нашия организъм, как можем да ги използваме за нашето благо, в кои случаи е по-добре да изчакаме, а в кои да действаме така че нашите решения да ни изтласкат направо на гребена на вълната. От тогава моят интерес към луната само нараства и сега ще се постарая да споделя някои интересни факти и мои открития за мистично въздействие на луната и нейната роля в нашия живот.

Луната е позната още от праисторически времена, още оттогава хората са се съобразявали и живели в съответствие с нейните ритми и са й приписвали не по-малка стойност по въздействие, а понякога и по голяма от слънцето. Тя е почитана от много народи в древния свят: вавилонците, евреи, гърци, римляни, индийци и други. Името й идва от древните римляни, а гърците я наричали Селена и Артемида. Древните астролози, магове, жреци, които наблюдавали движението на планетите, звездите и поведението на хората, забелязали, че тяхното расположение, техните изгреви и залези, влияят на живота на хората, на тяхно настроение и промяната в самочувствието им. Още тогава е създаден лунният календар, който активно се използва и до ден днешен. Според него всеки ден от лунния цикъл носи собствена уникална енергия, която с наше и без наше знание за това, оказва своето влияние не само на нашето настроение, а и на събитията в живота ни. Работейки с хората, забелязах, че има много силни дни, в които се чувствам на върха на силите си и всичко се подрежда прекрасно, в които се финализират важните неща, носещи желания резултат Идва ми да творя и създадените от мен в този ден талисмани притежават своя уникална по въздействие и качество сила. Обаче съществуват и дни, в които при толкова много ангажименти и планове още от сутринта не ти тръгват нещата и на всяка крачка се блъскваш в някаква невидима стена, като чи ли някой умишлено те спира. По-рано се опитвах да се боря с това, но единственното, което се променяше, беше количеството на вътрешната ми енергия и по-скоро увеличаването на нейната липса, а възстановяването не беше лесно. Винаги знаех за съществуването на лунния календар и в определен момен от живота ми започнах да навързвам пъзела и да съвместявам цикличността на собственния ми живот с тази на лунат. Видях, че, спазвайки съвсем простички правила, които важат за деня или за определен период, качеството на живота ми се промения. Започнах да чувствам, че сякаш живея в синхрон с целия свят и целият свят е съпричастен с мен и ми помага. Когато видях какви неща започнаха да ми се случват, разбрах каква сила е да знаеш кога е най-благоприятен периодът за действие, преговори, съгласуване и подписване на важни за нас договори, сключване на брак, творчество, кога действието на определена диета, козметични и оздравителни процедури е максимално ефективно и кога е най- добре да се изчака и да се направи толкова желаната и необхоима почивка от цялата суета на живота ни.

 

Луната в Астрологията

Едно от направленията, кадето Луната заема важно място и се разглежда като втора след Слънцето по значимост в живота на всекиго, е астрологията. Според нея Луната определя личността на човека, неговия вътрешен свят. Тя се явява символ на душата и подсъзнанието, проводник на чувствата и усещанията. Тя оказва влияние на това как човек приема заобикалящия го свят и се свързва с такива качества като възприемчивост, чувствителност, инициативност. От разположението й на небето в момента на раждане на човека зависи потенциала на неговата интуиция и неговите феноменални и сензорни способности. Тя управлява жизнената сила у жените и чувствата при мъжете. Тя се свързва с женския принцип – Ин, с лявата част на тялото на човека, елемент – вода, метал – сребро, цвят – бял със сребристи отенъци, всички бели скъпоценни камъни, като диамант, опал, седеф и планински кристал, в нумерологията - с цифра 2.

Влияние на Луната

Луната влияе не само на човешката психика, духа и емоциите, тя оказва влияние и на поведението на всички живи организми на нашата Земя. Наричат я още „владетелка на водите”, защото освен всичко друго тя дирижира приливите и отливите на планетата. Нейни фази оказват влияние дори на динамиката на индексите на световните финансови пазари, което още веднъж потвърждава, че не само ние, а и нашето бизнес ежедневие е под влияние на нейното въздействие.

Както всички знаем, човешкото тяло има своя 24-часов биоритъм, който много зависи от въртенето на Луната около Земята. Обаче освен общ лунен ритъм съществува и индивидуален ритъм на всеки човек, който започва от момента на неговото раждане. Рожденният ден се приема за първи ден от личния му лунен ритъм и дава начало на собствения лунен месец. Ритъмът на индивидуалния лунен месец не се променя и е постоянен през целия живот. Много изследователи твърдят, че познаването на собствения ритъм позволява да се избегнат много опасности и освен това да получите най-много енергия по пътя на себепознанието и самореализацията и най-вече да откриете и реализирате своето "тайно предназначение – своята мисия".

Всеки лунен ден е уникален по своето енергетично въздействие и оказва различно влияние върху човека. Общоприето е, че растящата Луна се свързва и с ръст в материалната сфера, а намаляващата - с духовното израстване.

Критични точки на лунния месец:

Съществуват 4 критични точки на лунния месец, които според световната статистиката се наричат „време на аварии, катастрофи, бедствия и обостряне на заболяванията” – те са - новолуние, пълнолуние, преход от първа във втора четвърт или от трета в четвърта. В тези дни вътрешните процеси в човешкото тяло и психиката са нестабилни. Всяко дело, начинание и действие ще претърпяват временна криза. Народната мъдрост предупреждава да не се вземат важни решения в тези критични дни на Луната! (Освен тези съществуват и други, не толкова критични, но пък неблагоприятни лунни дни, които е добре да вземем под внимание - 1, 4, 9, 11, 15, 19, 23, 26 и 29).

Но не всичко е толкова песимистично - в лунния календар също така има и дни, които са най-подходящи за започване на нещо ново, които донасят на хората духовно и физическо пречистване, през които се повишават адаптивните способности на човека, възстановява се здравето и те при 30-дневен лунен цикл са - 6, 7, 16, 24 и 28.

Влияние на лунните фази на психиката и здравето на човека - практически съвети:

При новолуние (съвместяването на Слънцето и Луната) – масата на човека става по-малка, течноста от главата слиза надолу и равномерно се разпределя по цялото тяло. В този период се повишава активността на обменните процеси, увеличава се броят на психичните разстройства, организмът е отслаблен, с намален имунитет, човек става раздразнителен и лесно се разболява. В този ден е опасна преумората, пиенето на алкохол и храненето с пикантна и много гореща храна. Най-добре е в този ден да мислите положително и да се усмихвате по-често.

Първа фаза на Луната (от новолуние до първата четвърт – се характеризира със свиване/растеж на енергията Ян) – активизира се функцията на кората на главния мозък и на горната част на тялото. Това е период на повишаване на максималната активност на човешкото тяло, увеличаване на нивото на жизнената енергия. В този период се препоръчва да се започват всички оздравителни цикли и, разбира се, добър период за тези, които искат да се откажат от своите вредни навици.

Втора фаза на Луната (от първата четвърт до пълнолуние – разширяване/растеж на енергия Ин) – направлението на движението на енергията и течностите в организма е отвътре навън, увеличаване на телесното тегло. В този период нервната система е най-напрегната и раздразнителна, в това отношение се препоръчва да не се спи на пряка лунна светлина, по-малко физическа активност, напълно изключване на алкохола, ограничаване на приема на лекарства. Този период е добър за всякакви видове пречистване и изхвърляне на шлаките от организма. За пълните хора се препоръчват топли вани, а за по- слабите горещи, включително парна баня на 9-ти и 10-ти лунен ден.

Пълнолуние (опозиция на Слънцето и Луната) – това е време на безсъние, прилив на сили, излишно количество на енергия и безпокойство. По това време можете да направите всичко, за което не са ви стигали сили преди това. В това време организмът е в значителен стрес, защото енергията и течностите се насочват обратно – вътре в организма. Човек се чувства много енергичен, но в този ден се губи най-много енергия, затова се препоръчва да се правят, колкото се може по-малко неща, които допълнително биха стимулирали нейната загуба. Това е травматичен период, обостря се сексуалната чувствителност, става преминаване на енергията от мъж към жена (вампиризъм), действието и усвояването на лекарствените вещества е изразено максимално, както и техните странични действие. На този ден не се препоръчват тържества и свадби.

Трета фаза на Луната - (от пълнолуние до четвърта четвърт – свиване/растеж на енергията Ян) – този период се характеризира с още по-голямо свиване на енергията и течностите в организма. Възможни са нарушения на храносмилателната система, бъдете особено внимателни към здравето си, опитайте се в този период да се предпазите от разболяване. Проявява се повишена сексуална активност.

Четвърта фаза на Луната - (от последната четвърт до новолуние – разширяване/растеж на енергията Ин) – през този период е характерно спадане на жизнената енергия, имунитета и биоритмите. Енергията се устремява в главата и стъпалата на краката, като провокира в тях лошо кръвоснабдяване. Възможни са нервно-психични промени и нарушения на движението на течности в организма. Физическата активност трябва да бъде умерена.

Лунните затъмнения:

Ако говорим за Луната, важно е да споменем и за Лунните затъмнения. Всяка година има най-малко две лунни затъмнения. Тази година се падат на 15 юни и на 10 декември. Влиянието на затъмнението върху човешкия организъм е огромно – и не винаги носи негативен характер, както се е смятало преди. Слънцето дава енергия (мъжко начало), а Луната я поема (женско начало), когато две светила се събират в една точка по време на затъмнение, техната енергия има дълбок ефект върху хората. В организма силно се обострят сърдечно-съдовите заболявания и високото кръвно налягане. Най-важно е да се знае, че около месец преди и след затъмнението и най-вече в деня на самото затъмнение не се препоръчва да се започва никакво важно ново начинание, защото затъмнението засилва и най-малките отрицателни вибрации, които ще се наложи да „отработвате” от 3 месеца, а понякога и 18 г., защото точно такова е и въздействие на това събитие. В повечето случаи всички нови дела и решения, взети през този период, а също така и смяната на работа или професия, няма да бъдат обективни и впоследствие вие ще бъдете разочаровани от тях.

Съществуват томове научна и окултна литература дори цели науки, които се базират върху принципите на Луната. Тя се споменава във всички религии и заема важна роля в тях, за нея можем да говорим с часове, можем да й се прекланяме, а можем просто да не вярваме, така или иначе тя е съществувала, съществува сега и ще съществува след нас, а ние можем само да я приемем като един мистичен спътник на нашите души.

Бъдете щастливи!

Юлия Шматько
Талисмани и енерго-дизайн
www.havenforsoul.com

=====================================

Интересен факт:

Синя Луна (blue moon) е названието на второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец. Тогава втората Луна се нарича „синя“. С израза „синя луна“ често се обозначава нещо изключително рядко.

МНЕНИЯ

mucunka каза на 07.08.2012 г. 17:33 ч.

много интеесна тема! благодаря!

mimas1 каза на 05.11.2012 г. 22:19 ч.

О не О не това е за "господари на ефира " .легална търговия на окултни вещи ???? ПИСНА МИ ОТ ТАЗИ !!!! Къде е държавата ???
Даже благодарностите в сайта и са на поставени лица . Това на нищо не прилича .

За да оставите Вашето мнение е нужно да сте регистриран потребител.
Можете да се регистрирате през формата за регистрация, ако вече сте го направили просто влезте в профила си.