Публикации / Древните маи

Разкриването на маянската писменост - Breaking the Maya Code

Размер на шрифта: a a a

Дешифриране на Маянската писменост започва в началото на 19 век с разпознаването на цифрите от Constantine Rafinesque’s

По-късно през века, Ernst Förstemann доказва, че Маянските цифри може да се използва, за да се извършват сложни изчисления.

Но отвъд числата и календара, писмеността среща съпротива при дешифрирането и. Част от трудността идва от сложните начини, в които Маянските книжниците комбинират знаците.

Объркване над природата на маиските глифове доведе до спънки при тяхното дешифриране. Много учени са смятали, че те са мистични символи, които нямат отношение към езика.
В действителност, всички системи за писане са базирани на знаци, представляващи звуците на човешкия говор. Броят на знаците в неизвестен за нас език ни дава представа как да се изписват тези звуци.

Всички системи за изписване са смесени системи и комбинират повече от един тип знаци. През 1950 г. руският лингвист Yuri Knorosov разбира че майте не правят изключение от това правило.

Сега знаем, че майските глифове са комбинация от знаци за цели думи и знаци за срички. Те могат да изразят всички звуци говорими в маянските езици.

Ако искате да разберете повече за символите може да погледнете и тази статия - Използваните епокрифи, изписване и обозначение на елементи от календарите

МНЕНИЯ

В момента няма налични мнения.

За да оставите Вашето мнение е нужно да сте регистриран потребител.
Можете да се регистрирате през формата за регистрация, ако вече сте го направили просто влезте в профила си.