Публикации / Медитации

Ноосферна медитация

Размер на шрифта: a a a

НООСФЕРНА МЕДИТАЦИЯ

Ноосферата може да функционира само чрез освобождаване на все повече и повече духовна енергия, с все по-висок потенциал.
Теяр дьо Шарден, Бъдещето на Човека

Това упражнение може да се направи от всеки самостоятелно или в група.

Седнете удобно с изправен гръбначен стълб (можете да седнете на стол, с крака, опрени на пода или да седнете на възглавничка/постелка, с крака в поза лотос или полулотос ). Очите са притворени, с поглед към пода. Ръцете са положени на коленете с дланите надолу, а можете да положите едната длан върху другата, на нивото на пъпа. Почувствайте се напълно спокойни в тази поза.

Поддържането на изправен гръбначен стълб е знак за пробуждане. Сега, в това положение следва само да наблюдавате своето дишане. Дишайте нормално. Ако започнете да разпознавате началото на своите мисли, обозначете ги и на поредното издишване ги отпуснете, без да отдавате значение какви са точно тези мисли, просто ги пуснете да си отидат. Когато извършвате това действие, се появява Пространство/Портал между тях. Именно с това Пространство следва да се запознаете и да го култивирате. Това е семето на природния разум и ключа към вашето истинско, автентично „ Аз”.

Изпълнявайте тази практика поне 15 минути на ден и наблюдавайте какви финни изменения настъпват във възприятията и отношенията около вас. Обръщайте внимание на Портала и активирайте Разума.

След това визуализирайте цялата Земя, така както бихте я видели от космоса. Представете си завъртането около осите като синя и бяла топка в синхронно единство, вижте едновременно нощта и деня в отделните полушария. Почувствайте безпристрастната прегръдка на всички същества и всичко, което е част от биосферата на Земята, без изключение, без да обвинявате или поощрявате някого или нещо. Поставете всичко от Земята, което виждате  в сърцето си, точно така както се вижда от космоса.

Сега почувствайте несъответствието между човешките ограничения, провинциалното пристрастие по цялата Земя. Почувствайте страданието, глада, бедността, болестите, бежанците, почувствайте объркването и мизерията, отчуждението, гнева и чувството на неудовлетвореност, които са неделима част от ограничените провинциални модели на разума. След това си помислете: Това е ненужно страдание, причинено от погрешното мнение за реалността и невежеството на нашия планетарен характер и ролята за цялата наша Земя.

Следващата практика е да преобразувате дишането в тъмнината, невежеството, болестите и страданието в светлина, в сърцевината на вашето същество, което е ядрото на Земята. Когато издишвате, издишайте светлина, съзнание, обективност, състрадание и любов към всяко същество на Земята, без изключение, което да обхваща всички и всичко, което е на Земята. Особено отправете прегръдка към тези, които смятате, че може да са ваши врагове. Разтворете ги в светлината на любовта си.

Практиката за дишане в страдание и светлина може да продължи десет- петнадесет минути. Почувствайте в себе си ясното, безпристрастно, универсално състрадание на  Земята, което не се различава от собственото ви съзнание. Наистина го почувствайте. Това е първата стъпка към активизиране на ноосферата. Тогава провъзгласете: "Аз съм едно със Земята, Земята и аз сме един разум." Повторете това бавно няколко пъти. Научете се да дишате заедно със Земята, за да развържете кармичните възли.

Близо до вас поставете земното кълбо, Знамето на Земята, или картина на цялата Земя от космоса.

Това е начина за преодоляване на егото и сливане на съзнанието в ноосферата за да станете ноосферен активатор.

Галерия към статията

 
Снимки (3)
 

МНЕНИЯ

В момента няма налични мнения.

За да оставите Вашето мнение е нужно да сте регистриран потребител.
Можете да се регистрирате през формата за регистрация, ако вече сте го направили просто влезте в профила си.