Публикации / Единици на времето

ХОРОСКОП НА ДРЕВНИТЕ МАИ (Тотеми на луните)

Размер на шрифта: a a a


Астрологията се счита за наука, която е била особено развита в страните от Изтока. Но великите археологични открития през последните столетия позволиха да се изяви още един център на знания за движението на небесните тела и тяхното влияние върху съдбата на човека. От древни времена такъв център е Централна Америка, а най-интересния и сложен хороскоп от откритите в този регион досега е хороскопа на маите. 

Както е известно маите са имали свой собствен календар, съставен от наблюденията за движението на звездите и планетите. Следователно небесните тела са играли огромна роля в живота на маите, а астрологията е заемала едно от важните места в майянската система от знания за света. По сведения на астролога, маите са планирали дейностите в селското стопанство, както и много събития от ежедневието, религиозните обреди, даже външната си политика.  

Астрологът при маите е изпълнявал различни функции, като жрец, математик, учен, а понякога и даже психо-аналитик. Съоръженията и инструментариума на маянските астролози, които са запазени до наши дни са точно ориентирани към небесните тела, и е доказано, че много от тях са се и използвали като обсерватории 

Днешната астрология работи само с 12 зодиакални знака, а маите са имали тринадесет. В последно времи астролозите от целия свят признават, че маите са били прави.

Според маите, всеки знак от зодиака управлява в материалния свят 13 дни в годината, и в същото време той сериозно влияе на съдбата, характера и поведението на всички живи същества. Съответно, като се направят определени пресмятания, може да се направи предсказание. Маите са вярвали, че правилно съставения хороскоп помага за отстраняване на болести и неприятности, а в много от случаите съдейства за изправяне на непоправими грешки. 

Маянският хороскоп е тясно свързан със сложната календарна система на маите. В частност, съществува един магически ден, когато се счита, че времето не съществува, сякаш е спряло. По нашия григориански календар този Ден Извън Времето е на 25 юли.

Много важен за маянската астрология е и лунния календар с периодите за всеки отделен месец/луна от 28 денонощия. Всеки отделен период маянците са посвещавали на различни животни, с техните имена, което напомня за хороскопите от източните системи, но животните при маите са съвършено различни. 

Периода на отчитане на тринадесетте знака от майянската астрология съвпада с периодите на Луната/Месеца от 13 лунният календар, като тези знаци се явяват Тотем за съответната Луна/Месец в календара.

Ето кратко описание на тринадесетте знака от майянския календар съответно Тотеми на всяка от Луните/Месеците: 

Летяща мишка (Първа Луна от 26 юли до 22 Август) – хора, родили сe в този период, са с лидерски качества, но са склонни да постъпват безразсъдно.
Скорпион (Втора Луна от 23 Август до 19 Септември) – това са хора, уважителни, но понякога се страхуват. Те са уверени в себе си, но са прикрити и много критични.
Елен (Трета Луна от 20 Септември до 17 Октомври) – тези хора имат фини естетични настройки, но са много чувствителни към всички несправедливости на този свят.
Сова (Четвърта Луна от 18 Октомври до 14 Ноември) – това са хора с дълбока интуиция, богат вътрешен свят и ярко изразени артистични способности.
Паун (Пета Луна от 15 Ноември до 12 Декември) – тези хора са винаги в центъра на вниманието, притежават огромно обаяние и прекрасно чувство за хумор.
Гущер (Шеста Луна от 13 Декември до 9 Януари) – Благородство и дисциплина - това са основните качества на родените в този период. Те са вечните търсачи на смисъла на живота.
Маймуна (Седма Луна от 10 Януари до 6 Февруари) – Отличителна черта на тези хора е бурната активност, те винаги са весели, но често са неизпълнителни и разсеяни.
Сокол (Осма Луна от 7 Февруари до 6 Март) – Това са силни хора, надарени с късмет, кариерата им се подрежда по най-правилния начин, благодарение на техния професионализъм.
Ягуар (Девета Луна от 7 Март до 3 Април) – Рискови хора, с огромни запаси от жизнена енергия, но те са индивидуалисти, и често имат проблеми с приятелствата и съпружеските отношения.
Куче (Десета Луна от 4 Април до 1 Май) – Тези хора са любвеобилни и благородни, много състрадателни, с грижа за другите, често забравящи за собствените си интереси. 
Змия (Единайста Луна от 2 до 29 Май) – Това са хората които обичат комфорта, и в същото време умеят да работят много продуктивно. Рядко се включват в конфликти, но ако се отнасят до тях стават безпощадни. 
Заек (Дванайста Луна от 30 Май до 26 Юни) – Тези хора не могат да пазят тайни и са много непостоянни в убежденията си. Много са действени, но рядко довършват започнатото. 
Костенурка (Тринайста Луна от 27 Юни до 24 Юли) – Това са хората-интелектуалци, обичащи постоянството и обсъждането на нещата, много са трудолюбиви, но рядко се доверяват на обкръжението си.

Галерия към статията

 
Снимки (1)
 

МНЕНИЯ

Denigma каза на 14.12.2014 г. 19:56 ч.

Мрр, аз съм Ягуарр, а приятелят ми е Сокол. хаха

Georgi_Bojilov каза на 14.12.2014 г. 20:55 ч.

Не мога да открия само смешното .... ?

Denigma каза на 15.12.2014 г. 02:56 ч.

О, няма нищо смешно. Силно несъвместими са Сокола и Ягуара в природата.. Това е което ми стана интересно. Като комбинация тотеми някаква по-шорока информация?

Vaseto каза на 16.12.2014 г. 11:02 ч.

Здрасти Denigma
като по широка информация за синхрон между тотемите може да разгледаш информацията за Пулсарите и обертоновите пулсари ( http://www.pan-bg.com/articles.php?id=456 )
Забележи връзките между тоновете в вълната, по същият начин може да синхронизираш и тотемите. Всекя една луна/месец от спиралата на календара 13 луни се експонира по същият начин както е вълната от 13 дена

За да оставите Вашето мнение е нужно да сте регистриран потребител.
Можете да се регистрирате през формата за регистрация, ако вече сте го направили просто влезте в профила си.