Публикации / КОСМОЛОГИЯ

Музикалната хармония на Вселената

Размер на шрифта: a a a

„Който познава тайната на музикалните тонове, познава мистерията на цялата вселена” - Хазрат Инаят Кан

Учението за музикалната хармония на вселената се среща в почти всички древни култури. Индийците твърдят че „вселената е звук” и че първичния Тон Нада е абсолютното начало на Космоса. В индийската и тибетската култура сричката Ом е най-свещената мантра и символизира трептенето на всичко съществуващо във Вселената. Честотата на този звук е прекалено фина, за да бъде усетена и чута с просто ухо.

Във всички духовни традиции съществуват легенди за Богове и духовни водачи, които по време на просветлението си са чули тази фина честота и са опознали божествената природа. Индийският Бог Шива чул първоосновния звук по време на самадхи транс в пещерите на Хималайа. Мойсей се докоснал до този звук в планината Синай по време на сливането си с Бог, а Исус – по време на отшелничеството си в самота. В традицията на Исляма също се споменава космическия тон, който Мохамед успял да долови в пещерата ГареХира.

Общото между всички древни учения за музикалната хармония е така наречения Закон за Октавите, който бил изведен и формулиран през 1978 година от швейцарския математик и физик Ханс Кусто. Закона за Октавите е учение, в което математическите, музикалните и астрономическите формули се сливат под общ знаменател. С помощта на Закона за Октавите се създава музикален микро макет на слънчевата система, който обхваща честотните взаимодействия между отделните планети.

Октавата е основният музикален интервал в общото учение за хармонията. Октавата притежава най-силна резонантност в сравнение с всички други музикални интервали (при еднакво енергийно ниво). Тази особеност на октавата е причината, заради която Ханс Кусто прилага Закона за Октавите не само в рамките на чуваемия спектър, а и в областта на периодичните космически феномени като планетната ротация, смяната на сезоните, всекидневния изгрев и залез на слънцето и луната. По този начин математикът осъществява хармонична връзка между планетните тела и човешкия микрокосмос.

Според Кусто да се слееш с вселената означава да се синхронизираш с честотите на планетните тела, които те заобикалят и да им дадеш възможност да резонират в теб. Ако човек успее да чуе тази резонантност в себе си, ще достигне до космически измерения на осъзнаване.

Чрез закона на Октавите е възможно да се транспонира цялата слънчева система в рамките на музикалния спектър, който хората са в състояние да чуят. Броят на използваните октави представлява „мащаба” на микро макета на слънчевата система, точно както географските области се представят с определен мащаб върху атласа. Тоновете в Закона на Октавите се изчисляват по математически формули, основават се върху природонаучни правила, а не върху духовна вяра. Те са математически потенции на естествената космическа среда, която ни заобикаля и ако ги прилагаме, бихме могли да навлезем в космическо единство с вселената, или, както китайците казват, в единство с Тао (Пътя).

За пресмятането на планетните тонове Ханс Кусто използва така нареченото Октавиране, което означава че дадена честота многократно се удвоява, за да се транспонира в чуваемия спектър. От честотата на ротация около слънцето и около собствената ос Кусто изчислява конкретната честота на дадена планета, след което чрез октавиране транспонира тази честота в достъпен за човешкото ухо звук.

Някои музиканти от транс сцената вече са почерпили знание от теорията за планетните тонове и работят със синтезатори, които са синхронизирани с космическите октави: например Star Sounds Orchestra, SCIROM, Coil, Akasha Project, Brain Entertainment Laboratory, Orbital Dolphins, Morphon, B.Ashra, Motom и други. Фритц Добрецбергер и Стийв Шройдер са двама ентусиасти, които са основали първия специализиран лейбъл за космически синхронизирана музика Planetware Records.

Ханс Кусто определя конкретен цветови диапазон и конкретна чакра като съответствие на всеки планетен тон.

Планетния тон на земния ден
Честота 194,18 Херца=G
Темпо : 91 bpm.

Чакра: Муладхара
Цвят: оранжево-червен
Действие: стимулиращо, тонизиращо

Планетния тон на луната
Честота: 210,42 Херца=G#
Темпо: 98,6 bpm

Чакра: Свадхистхана 
Цвят: оранжев
Действие: стимулира сексуалната енергия и еротичната комуникация
Този звук е много подходящ за фестивали по пълнолуние. От древността насам важните ритуали са се извършвали точно на пълнолуние, когато слънцето се намира противоположно на луната, защото тогава хората са най-отворени за комуникация на субтилно ниво. Всяка жена знае колко силно значение има луната за сексуалния ритъм. Сексуалния живот на всички живи същества на земята се диригира от луната. Ето защо този планетен звук има силно афродизиращо действие.

Слънчевия тон
Честота: 126,22 Херца = B
Темпо: 118,3 bpm

Чакра: Манипура 
Цвят: жълто-зелен
Действие: усилва трансценденталното усещане
Слънцето е енергийния център на слънчевата система. Това е единственият тон, при който астрономическият период не се транспонира на по-висока октава. Честотата на слънцето представлява "Звука на 20-ти век" и за разлика от всички други тонове не репрезентира класическата физика, а квантовата теория и теорията на релативността. Звукът на слънцето е границата между Ин и Ян, връзката между този свят и отвъдния. С терапевтични цели този тон трябва да се използва само от опитни и напреднали психонавти, защото с него хората се катапултират в абсолютно нови полета на съществуване. Медитация с този тон би довела до трансцедиране отвъд "добро и зло", отвъд пространство и време, отвъд всички полярности.

Планетния тон на земната година
Честота: 136,10 Херца= C#
Темпо: 63,8 /127,6 bpm

Чакра: Анахата
Цвят: син-зелен
Действие: отпуска, балансира
В Индия този тон е основен за ритуалите със ситар и тамбура и се нарича Садя, "бащата на всички други тонове". Свещената мантра ОМ също е настроена в синхрон с този тон както и повечето религиозна музика в Индия. Една от причините , поради които индийците непрекъснато говорят за душа и трансмиграцията на душата е именно този тон, който се среща в почти всички индийски ритуални песни. В медицината този тон се използва за успокоение при стресови ситуации. В Европа и Америка нуждата от този тон е най-силна и чрез него бихме могли да намалим значително нуждата от наркотични успокоителни вещества.

Планетния тон на Меркурий
Честота: 141,27 Херца=C#
Темпо: 66,2 /132,4 bpm
Чакра: Вишудха 
Цвят: син-зелен 
Действие: поддържа и стимулира вербалната комуникация
Според астрологическата и херметичната традиция Меркурий е свързан със сутрешната звезда Гемини и вечерната звезда Вирго, което прави тази планета силен стимулатор на вербалната комуникация и интелекта.

Планетния тон на Венера
Честота: 221,23 Херца=A
Темпо: 103,7 bpm
Чакра: Аджна  (трето око)
Цвят: жълто оранжев 
Действие: стимулира по-вишата любов и хармония
Венера притежава космически тон, който влияе директно върху способността ни да изпитваме виша безусловна любов към всички живи същества.

Планетния тон на Платон
Честота: 172,06 Херца =Ф
Темпо: 80,6 bpm

Чакра: Сахасрара 
Цвят: червено-виолетов
Действие: стимулира духовното осъзнаване и космическото единство между хората на вишо ниво
Това е фундаменталния звук на ДУХА. Този тон е в състояние да отвори последната седма чакра на човека и да го слее с божествената енергия. Ако се синхронизираме с този тон ще почерпим божествена инспирация директно от Духа на Вселената. Музиката, която се гради върху този тон може да бъде изключително ефективно средство за постигане на състояния отвъд физическата материална вселена и се използва при много ритуали и церемонии за повдигане на човешкото вибрационно ниво.

Космическите октави могат да бъдат използвани в най-различни области от живота на хората. С тях е възможно да се създаде медитативна музика, която е много по-интензивна в действието си от „случайно” комбинираните честоти, с които повечето музиканти боравят. Освен това космическите тонове са основа за изработването на „хороскопска музика”, която предава в умален мащаб астрономическите констелации в минутата на рождение. По този начин е възможно всеки човек да открие и преоткрие собствената си честота и да се синхронизира по индивидуален начин с Вселената.

Примери за хороскопска музика има тук: КЛИКНИ В музикалната терапия и тоналното лечение космическите тонове също са намерили широко приложение. При тонпунктурата ( phonophorese= тонакупунктура) се използват специални метални вилици, които се допират до акупунктурните точки в тялото и го снабдяват със съответните музикални честоти с лечително действие.

По материали от Desislava Radneva

МНЕНИЯ

В момента няма налични мнения.

За да оставите Вашето мнение е нужно да сте регистриран потребител.
Можете да се регистрирате през формата за регистрация, ако вече сте го направили просто влезте в профила си.