Елементи

ХЕКСАГРАМИ

Хексаграма 1: Ch'ien, Съзидателното
Хексаграмата на силата и постижението
Тази хексаграма показва, че времето е подходящо човек да се цели нависоко, защото „движението на небето е пълно със сила", която трявва да се овладее. Обещава се изключителен успех, като се използват решителността и неуморното усилие.

Хексаграма 2. K'un, Възприемащото
Хексаграмата на приемането и търпението.
Тази хексаграма обещава „изключителен успех" чрез „търпението на кобилата"; не като се драпа напред и се поема водачеството, а като се следва без отклонения набелязаният път. Човекът, който има „широта на характера, носи външния свят".

Хексаграма 3: Chun, Трудности в началото
Хексаграмата „да не бъдеш възпиран от първоначалните трудности и пречки" 
Тази хексаграма предполага, че в случай на пречки е важно да получиш помощ и да продължиш „да въведеш ред в объркването", а не да се предаваш и да се насочиш към друго нещо. Облаците и гръмотевиците скоро ще се разпръснат и ще дойдат нови сили и ентусиазъм.

Хексаграма 4: Meng, Младежка неопитност/глупост
Хексаграмата показва да не се втурваме сляпо напред
Новото начало и ентусиазмът се приветстват като пролетта в полите на планината. Обаче е важно не само да се търсят съвети от експерти или книги за правилното решение,човек да обърне специално внимание на верния метод, който трябва да следва, защото се казва, че „човек изгражда характера си като довежда всичко, което върши, докрай".

Хексаграма 5: Hsu, Изчакване (Хранене)
Хексаграмата на изчакване на точния момент
Тази хексаграма казва, че макар чакането да изглежда сковаващо, подходящият момент идва, щом падне дъждът, затова е важно да не се дразним, а да оползотворим времето за изчакване. Както и много други хексаграми, тази казва, че „това помага на човек да пресече голямата вода", и подсказва, че промяната или начинанието ще бъдат големи и е важно човек да разшири хоризонтите си - физически или като установи нова гледна точка.

Хексаграма 6: Sung, конфликт
Хексаграмата на конфликтните интереси
Тази хексаграма говори за външни фактори, които предизвикват конфликт, и съветва, че ако „спреш внимателно насред път, ще постигнеш добър успех". Тя предупреждава, че ако човек безогледно върви напред, даже и да смята, че е прав, ще го постигне нещастие, трябва да се търси мъдър съвет, преди да се действа, за намиране на компромис. Дори по-важно е още от самото начало да се очакват неизбежните точки на конфликта в събирането на разнообразни фактори или хора.

Хексаграма 7: Shih, Армията
Хексаграмата на събирането на ресурси
От жизнено значение е да се съберат сили и ресурси за необходимото бъдещо действие, както се събира водата в язовир, осовено в защита на собствената позиция. Затова е важно да се създадат връзки, като се проявява щедрост към хората и не се разпиляват вътрешните ресурси в погрешна посока или без възстановяване. Тази хексаграма гласи, че трябва да се пестят пари за лоши дни.

Хексаграма 8: Pi, Придържане заедно (Съюз)
Хексаграмата на силата на съюза
Както реките текат заедно, за да образуват морето, казва тази хексаграма, така и силата идва от обединението с другите за по-нататъшната определена цел. Обаче за вас е необходимо да координирате всяко действие и да преговаряте в полза на другите, което изисква степен на зрялост и алтруизъм. Тя казва, че не след дълго е необходимо повторно допитване до оракула - И чинг или друг източник на подсъзнателна мъдрост, и предупреждава, че не трябва да закъснявате с действията си, в противен случай ще загубите влияние.

Хексаграма 9: Hsiao Ch'u, Опитомяващата сила на малкото
Хексаграмата на нежното постоянство
Гъсти облаци без дъжд - тази хексаграма използва образа на вятъра, бутащ облаците по небето, но без достатъчна сила, за да предизвика дъжд. Във всяко голямо начинание трябва да се правят и малки стъпки, като се използва убеждението, а не силата. С нежно постоянство малките стъпки могат да изправят несправедливостите, да донесат големи промени у другите и да преодолеят непреодолими на вид пречки.

Хексаграма 10: Lu, Внимателно стъпване (поведение)
Хексаграмата на тактичните преговори
Позната като хексаграма на „стъпване върху опашката на тигър", тя казва, че по пътя напред трябва да се справяме с трудни хора и неуправляеми авторитети, което трябва да става с такт и добро чувство за хумор, за да се постигнат положителни, макар и скромни резултати. Протестът или оповестяването на нуждите трябва да не нарушават установения ред. Небето и Езерото са на точните си места и понеже Езерото е символ на радост и милосърдие, време е да се смекчат претенциите с усмивка.

Хексаграма 11: T'ai, Мир
Хексаграма на единството на противоположностите
Това е хексаграмата на мира и хармонията и една от ключовите или хексаграмите котви, които се появяват във време на генерални решения или повратни точки. Затова тя е много оптимистична хексаграма, тъй като обещава растеж и просперитет, преодоляване на противопоставянето и период на хармония. Както небето среща земята, така и ян се съединява с ин, за да създадат T'ai, мир. „Малки отстъпки - големи постижения", които предлагат сигурност; дребнавостите ще изчезнат и на тяхно място ще се настани алтруизмът.

Хексаграма 12: Р'1, Застой (Стагнация)
Хексаграмата на непримиримостта на противоположностите
Тази хексаграма, в която небето се оттегля и къса връзката си със земята, е още една ключова хексаграма, появяваща се във важен момент, когато изглежда, че има тотален застой. Тя показва, че опитите за помирение и компромиси са напразни, защото другият човек или страна не може или не иска да приеме вашата гледна точка. Приемането на този факт е освобождение, защото вие може да решите да поемете своя собствен път. Внушението е, че вие не трябва да правите компромиси с вашите принципи. „Този, който стои високо, се обръща към вътрешния си свят и не си позволява да приема материални награди".

Хексаграма 13: T'ung Jen, Приятелство с мъже
Хексаграмата на положителните отношения и връзки
Въздухът издига пламъците нагоре и така те получават по-голяма мощ. Това е още една хексаграма, подкрепяща разрастването и разширяването, тя „подтиква човек да пресече голямата вода". Приветстват се разрастването и развитието на всички видове партньорство. Огънят се вижда и в преминаването на звездите през небето, подсказващо, че е много важно да се види индивидуалната сила и таланта на другия в една връзка, така че и двете страни да могат да разцъфтят.

Хексаграма 14: Ta Yu, Изобилие, Огромно притежание
Хексаграмата на максималния потенциал
Това е хексаграмата на изгрева на слънцето в небето и най-голямата му сила по обяд и по време на лятното слънцестоене h затова е времето на изключителното усилие, обещаващо успех. Въздействието на слънчевите лъчи, които достигат навсякъде, се съчетава със силата и яснотата. Тази хексаграма показва също и финансов напредък и натрупване на пари.

Хексаграма 15: Ch'ien, Скромност
Хексаграмата на малките начала
Тази хексаграма изобразява планина, която е разрушена и сравнена със земята, за да се издигне отново, също както мракът е най-силен преди зазоряване. Скромността, която не позволява да се забравя тежката цена на победата или как бързо може да се преобърне съдбата, е била много ценена в древния китайски свят. Често появяваща се след временен обрат, тази хексаграма набляга на мъдростта, скрита в скромните желания и амбиции, основани на реалистични и достижими цели. Тя уверява, че планината ще се издигне отново, сантиметър по сантиметър.

Хексаграма 16: Yu, Ентусиазъм
Хексаграмата на новите начала
„Гръмотевицата идва и отеква в земята. В началото на лятото новият живот избуява от земята във вид на гръмотевица, дете на Земята-Майка, носеща живот и плодородие". Тази хексаграма се свързва с музиката и предците; тя обещава нови начала, хармония и успех, ако се положи върховно усилие.

Хексаграма 17: Sui, Следване
Хексаграмата на творческото оттегляне
Този образ на гръмотевицата, заровена в средата на езерото, се свързва с човек, „който влиза навътре", за да си почине през нощта. През есента гръмотевицата се връща в земята за своя зимен сън като дете на богинята Земя и затова според много древни традиции тя умира през есента.Тази хексаграма се появява във време, когато другите трябва да поемат водачеството и отговорността, а вие трябва да се концентрирате върху вътрешния си свят. Това не е отстъпление, а съзнателна стъпка на оттегляне от ситуацията, нещо като руническия Ingwaz.

Хексаграма 18: Ки, Работа върху това, което е било развалено
Хексаграмата за търсене на спасение на ситуацията
Важната черта на тази хексаграма не е, че нещо е било развалено и затова трябва да бъде хвърлено (китайският символ за ku е купа, пълна с червеи), а че върху това нещо трябва да се работи; каквито и да са обстоятелствата, не всичко е загубено. Често при такава ситуация са били забравени или пренебрегнати предупредителните знаци. Отговорът е усърдие, като се използва жизнеността на вятъра във външното действие и неподвижността на планината. За разлика от хексаграма 12 (Р'1, Стагнация), ситуацията не е непроменима.

Хексаграма 19: Lin, Наближаване, Напредък
Хексаграмата на впрягане на възможността, преди да е загубена 
Тази хексаграма гласи, че когато осмият месец дойде или премине, ще има нещастие. Това не е предсказание за надвиснало бедствие, а подсказване, че осмият месец е пролетта и е време да се улови наближаващата възможност, преди да е отлетяла. Езерото е дълбоко в долината, така е и с водата на движението и емоцията, която е неподвижна и чака. Възможността може да е и емоционална.

Хексаграма 20: Kuan, Съзерцание, Гледка
Хексаграмата на по-широката перспектива
Позната като хексаграма наблюдателница, защото нейната форма може да бъде видяна или като духащ вятър над равнина, представляваща необятна гледка, или като дървено съоръжение на хълм, заобиколен от равнина. „Церемониалното измиване на ръцете е извършено, но не и самото жертвоприношение. В церемонията това е паузата за размисъл и съзерцание върху важността на жертвата и върху следващата стъпка в живота".

Хексаграма 21: Shih Но, Пробив
Хексаграмата на решителното и правилно действие
Това е друга картинна хексаграма, показваща зъби, които прегризват пръчка. Образът на бурята разкрива силите на природата. Справедливостта също е силна черта на тази хексаграма. Яснотата на ситуацията (Огън) показва, че пречките са несправедливи и трябва да се спрат с бързи и решителни действия (Гръмотевица).

Хексаграма 22: Pi, Милосърдие, Обожние
Хексаграма на търсене на ценното вместо на външния блясък
Огънят озарява планината и я прави красива, но светлината му не достига далече и не трае дълго. „Милосърдието се проявява в дребните неща", така че външният и незабавен успех може да има краткотрайно значение. Но за по-дълбоки неща и дългосрочни решения е важно да се погледне отвъд формата, към субстанцията.

Хексаграма 23: Ро, Разделяне
Хексаграмата на сривашите се основи
Това е друга картинна хексаграма на планината или достиженията, които се пропукват под повърхността. Тя предупреждава, че трябва да сте сигурни за основата под краката си, да създадете здрави фундаменти за всяко начинание и да внимавате за детайлите. Трябва да сте сигурни, че с тези, от които зависите, сте в хармония и между вас няма гняв и възмущение, което би подкопало положението ви.

Хексаграма 24: Pu, Връщане (Точката на преобръщане)
Хексаграмата на обещание за по-добри времена
Това е хексаграмата на зимното слънцестоене, когато най-тъмните дни са отминали и новият живот във вид на гръмотевица чака в земята своя подходящ момент, за да разпръсне семената си. Тя е светлината в тунела, обещанието за по-добри времена и може да се появи след период на безпокойство, болест или нещастие. Посланието й е човек да си почива, да не се притеснява и да е настроен оптимистично.

Хексаграма 25: Wu Wang, Невинност (Неочакваното)
Хексаграмата на спонтанността
Тази хексаграма се свързва с пролетта и растежа на новите посеви - гръмотевицата е символ на тази регенерация. Тази хексаграма показва неочаквани събития и възможности. Тя защитава естествените инстинкти, които, ако им се вярва ще изведат на правилен път много по-бързо от логическите разсъждения, насочени към собствен интерес и облагодетелстване.

Хексаграма 26: Ta Ch'u, Опитомяващата сила на великото
Хексаграмата на Вътрешната сила
Съзидателната мощ е скрита в планината като заровено съкровище, готово за времето, когато от него ще имат нужда. Сега неподвижността на планината съдържа в себе си енергията и движението на чистия ян. Време е да се потърси мъдрост и да се учи и тази хексаграма благоприятства всякакъв вид учене на традиционни науки и знания. „Така издигнатият човек опознава себе си чрез мъдростите на миналото за да заздрави характера си".

Хексаграма 27:1, Ъгълчетата на устата (Осигуряване на прехрана)
Хексаграмата на приемане на ценното
Това е още една картинна хексаграма, показваща уста. В яденето и пиенето има абсорбиране отвън навътре, така че тази хексаграма говори за внедряване на ценните идеи и внимателното им изразяване с думи, за да се обогати живота на другите. Тази хексаграма предлага още един образ на гръмотевицата, която подхранва земята през пролетта с животворен дъжд и така се набляга на важността на подхранването във всяко ново начинание или значимо взаимоотношение.

Хексаграма 28: Та Kuo, Изобилие на голямото
Хексаграмата на претоварването
Тази хексаграма има две концепции, които имат едно и също значение. Първо - „покривът", който „се срива, изравнява се със земята". Основната греда, която поддържа покрива, е слаба в краищата, за да издържи тежестта, вероятно на водата от наводненията. Вторият е образът на езерото, издигащо се над дърветата. И в двата случая нито гневът, нито страхът са от полза. Ако стовареното бреме от живота и другите хора е твърде голямо, тогава човек може само да чака наводнението да стихне и да не приема други отговорности - „ако трябва да обяви на света, че е непоколебим".

Хексаграма 29: K'an, Бездна (Вода)
Хексаграмата на следване на предложения път, макар да не е обещаващо Когато една триграма се повтаря в хексаграма, нейната сила се удвоява:
„Водата тече неспирно и достига своята цел". Водата тече напред и не се отдръпва от опасните бездни, а се впуска в тях. Това е хексагонът на сърцето - не сантименталност, а следване на гласа на собственото сърце и оставане верен на себе си. Да вярваш в чувствата, без да бъдеш заслепен от тях - това е най-добрият начин за действие в съмнителни ситуации.

Хексаграма 30: LI, Да останеш верен, Огън
Хексаграмата на яснотата
Това е хексаграма на слънцето и неговия блясък, осветяващ скритите в тъмнината въпроси с внезапно озарение. Напомня се, че нещата в дома трябва да бъдат взети под внимание, но се набляга на разширяването на възможностите и на ентусиазма да се разпростре светлината в четирите посоки на света, т.е. във всеки аспект на живота. Това е много положителен отговор на който и да е въпрос, ако човек е подготвен да реализира мечтите си.

Хексаграма 31: Hsien, Влияние (Домогване)
Хексаграмата на положителните срещи
Хексаграма, разчитаща на семейното положенце на Tui като най-малката дъщеря и на Ken като най-малкия син; често се приема, че се отнася за обещаващо привличане най- вече при влюбени двойки. Обаче тя може да бъде прилепена и за всяка друга ситуация, където противоположностите се събират и си въздействат по положителен начин. Така че всякакви партньорства и взаимоотношения, особено включващите чувства или хора с еднакъв статут, като се има предвид факта, че древните китайци са смятали мъжете за по-високостоящи, ще бъдат плодотворни и ще проправят пътя напред към важни събития.

Хексаграма 32: Heng, Продължителност (Издръжливост)
Хексаграмата на трайното партньорство
Това е хексаграмата на постоянната връзка, брачна или бизнес, най-големият син и най- голямата дъщеря, изразено със семейни термини. Продължителността включва промяна заедно с промяната на обстоятелствата, но съхраняване на вътрешната същност - недокосната и непроменена. Така че тази хексаграма предполага продължаване на настоящата ситуация или връзка за дълго време и показва, че тя ще оцелее във възход и падение.

Хексаграма 33: Tun, Оттегляне
Хексаграмата на ограничението
Планината се издига високо, но след това спира и не продължава нагоре. Понякога тази хексаграма е смятана за символ на тъмното време, когато враждебни или неприятелски външни сили пречат на по-нататъшния прогрес, и затова се иска оттегляне, което не е бягство. Това оттегляне включва отдръпване в точния момент с достойнство и отказ от взаимно дразнене и безплодна враждебност към онези, които не ни разбират или отказват да направят компромис. „Така превъзхождащият човек държи нисшия на разстояние, не ядосано, но с резервираност".

Хексаграма 34: Ta Chuang, Силата на великото
Това е хексаграмата на силната позиция
Тази хексаграма се появява, когато е необходимо мъдро да се използва позицията на силата, така че достиженията и действията да са правилни „според установения ред", който се отнася до природната хармония много повече, отколкото до установените традиции. Вие може да се възползвате от активирането на благоприятни сили като възможност за положителна промяна, подтикване от условията, които преди това не са били благоприятни. Но чувствата на другите не трябва да бъдат пренебрегвани.

Хексаграма 35: Chin, Прогрес
Хексаграмата на придвижването напред
Това е хексаграмата на изгряващото слънце над земята, обещанието, че всеки ден е нов и се предоставят нови възможности за придвижване напред с оптимизъм. Тази хексаграма се свързва с пътуване и възможности за разширяване на хоризонтите, физически или като перспектива. На могъщия принц по време на неговото пътуване се предоставят много коне и по три аудиенции на ден с великия водач, което предполага, че колкото по-далече се домогвате, толкова по-големи са и наградите.

Хексаграма 36: Ming I, Затъмнение на светлината
Хексаграмата на мълчанието
Това е хексаграмата на залязващото слънце, което потъва под земята. Понастоящем опитите да влияете на другите няма да имат успех тъй като външните обстоятелства могат да доведат до отрицателни и неблагоприятни срещи. Вашите идеи, дори да са правилни, не съвпадат с общото мнение, така че е необходимо да съхраните вярата си и да изчакате обстоятелствата да се променят. Буквално преведено, тази хексаграма означава „нараняване на светлото нещо".

Хексаграма 37: Chia Je'n, Семейството (Родът)
Хексаграмата на сигурността в дома
Тази хексаграма често се появява, когато нещата в семейството са на преден план или когато светът не го е грижа за вас. Тя напомня за важността на сигурните семейни отношения. Без значение дали образът е на вятър, нежно движение, дошло от огъня и разпръскващо топлина или от горящо дърво в домашното огнище, за да даде топлина - идеята е една и съща. Време е да получите и да дадете сила на онези, които са близки до вас, и да се насочите към корена на всяко нещо. Тази хексаграма може също да се отнася и до местене на къщата.

Хексаграма 38: K'uei, Опозиция
Хексаграмата на разминаващите се интереси
Огънят и водата не могат да се слеят и в тази хексаграма - езерото тече надолу, а огънят гори нагоре. Може да се окаже необходимо да приемете основните различия в мнението и гледните точки на другите и да осъзнаете, че това не е непременно лошо само защото то причинява лоши чувства, когато един човек се опитва да промени друг или да потисне индивидуалността му.

Хексаграма 39: Chien, Препятствия, Пречки
Хексаграмата на избора между две трудни ситуации
Тук изборът лежи между прекосяване на бездна или буйно течаща вода и изкачване на стръмна планина. Бездействието не е най-добрият избор. Но и двете пречки са преодолими; ако с внимание и решителност човек върви напред, би си осигурил по­добри времена. Преди да действате, преценете добре избора. Преди всичко се опитайте да разберете как чрез предварително планиране можете да избегнете подобна ситуация в бъдеще.

Хексаграма 40: Hsieh, Освовбождение,Премахване на пречките 
Хексаграмата на разрешаване на обстоятелствата както гръмотевичната буря освобождава напрежението и носи освежаващ дъжд, така и този хексагон предвещава облекчение след трудностите и пречките.
Той обаче предупреждава, че всякакви остатъчни проблеми трябва да бъдат бързо разрешени, като се извлече полза от подобряващия се климат. Щом нещата се разрешат, човек трябва да се върне към нормалния живот, без да се връща към миналото.

Хексаграма 41: Sun, Намаляване
Хексаграмата на справяне с обратите
Тази хексаграма много повече отразява, отколкото да предсказва период, през който ресурсите материални или емоционални, намаляват. Езерото се изпарява, но носи благодат на планината със своята влага, което предполага, че сегашните лишения могат да преминат в дългосрочно облагодетелстване. Много е важно да се адаптираме към новите ситуации, а не да ги оплакваме. („Човек може да направи дар и с две малки купички".) Все още е възможно да се постигнат целите, като се преустроят наличните ресурси и се има предвид, че ситуацията може да продължи по-дълго от очакваното.

Хексаграма 42:1, Увеличаване
Хексаграмата на предоставящия се случай
Тази хексаграма изобразява вятъра и гръмотевицата, които взаимно усилват мощта си, така че времето е добро за максимално използване на възможностите. Посланието гласи, че моментът няма да продължи вечно и е от съществено значение да се действа бързо. Има остра нужда човек да бъде духовно и умствено готов да даде ход на значителни сили, да се опита да изкорени вътрешната слабост. По такъв начин хората защитават себе си дори и в най-опасните ситуации.

Хексаграма 43: Kuai, Пробив, Разрешение
Хексаграмата на натрупаната енергия
В тази хексаграма реката е готова да излезе от коритото си или водите на езерото са толкова високи, че то ще прелее. Затова има силна потенциална опасност от разрушаване на доброто заедно с онова, което вече не е желано. Важно е да се обсъдят мотивите и последствията и да се избегнат всякакви потенциални разрушения така, че резултатът да е положителен.

Хексаграма 44: Кои, Среща, Изкушение
Хексаграмата на устояването на атрактивните, но разрушителни предложения 
Тази хексаграма може да се появи, когато е направен бърз напредък или привлекателно предложение, емоционално или финансово. Главният проблем е човек да не изпадне под нежелателното влияние от страна на другите. Лесният избор си има своята цена и тази хексаграма говори за измамата и скритите отношения, отслабващи човека, който се съгласява с тях. Изображението използва традиционната концепция на дръзко, безскрупулно момиче, което прелъстява възрастен мъж, за да има власт над него, след като е паднал в ръцете й.

Хексаграма 45: Ts'ui, Събиране (Натрупване)
Хексаграмата на контролирането
Също като хексаграма 8 (Придържане заедно), тази хексаграма говори за събиране на силата, без значение дали това е подкрепа от хора, пари или вътрешни сили. Там водата беше по-малко концентрирана, но тук водата на езерото се издига и така се акумулира все повече вода. Когато водата се издигне твърде високо, прелива по разрушителен начин. Затова „високоиздигнатият човек подновява своите оръжия, за да посрещне непредвидимото". Необходимо е да се мисли за бъдещите опасности и да се отделят пари или материални ресурси - така че те да бъдат лесно контролирани и вложени в действие.

Хексаграма 46: Sun, Напредък, Издигане
Хексаграмата на здравите основи
Дървото много бавно пробива през почвата и продължава да расте към небето сантиметър по сантиметър. Плановете за бъдещето трябва да бъдат направени така, че макар и бавно да носят плодове. Високоиздигнатият човек „трупа дребни неща, за да постигне нещо велико". Това е хексаграма, която се появява по време, когато човек планира промяна в кариерата или в живота и се чуди дали си заслужава да започне нещо, което ще отнеме много години.

Хексаграма 47: K'un, Потискане (Изтощение)
Хексаграмата, показваща, че няма какво повече да се даде Образът е на езеро, изпразнено от водата. 
Тя може да се появи, когато човек е в потенциално опасна ситуация или връзка, където той или тя дават всичко, финансово и емоционално, и не получават нищо в замяна. Ако не можеш да накараш другия човек да даде своя принос, по-добре е да го изоставиш и да последваш пътя на водата - движение напред.

Хексаграма 48: Ching, Кладенецът
Хексаграмата на непроменящия се източник
Тази хексаграма е съществена, защото има дълбоко лично значение. Традиционно кладенците са смятани за входове към утробата на богинята Майка; кладенците траят повече от хиляди години и съдържат това, което подържа живота, а понякога имат и целебни сили. „Градът може да бъде променен, но кладенецът не може". Отговорът на всяко запитване е човек да търси дълбоко в себе си, за да открие духовния ответ. От полза е да се допитате до И чинг, за да стесните възможностите или да потърсите друг начин за предсказване. Но освен това разрешението може да дойде в съня, да бъде донесено от вятъра или да бъде видяно във формата на пламтящите облаци при залез слънце. Вярвайте на това послание.

Хексаграма 49: Ко, Революция (Промяна)
Хексаграмата на освобождаване от ненужното
Знакът на тази хексаграма първоначално се е отнасял до животинската козина, която се сменя през определен сезон. Идващата революция прилича на тази смяна на сезоните. Тя не е случайна, а закономерна. Както в хексаграма 38 (Опозиция), огънят и водата са несъвместими, но всеки е необходим и разчита на другия: огънят - за завиране и трансформиране на водата; водата - за потушаване на огъня, когато стане разрушителен или вече е излишен. Истинската свобода се крие в осъзнаването на естествената промяна във вътрешния и външния живот и освобождаването от ненужното.

Хексаграма 50: Ting, Котелът
Хексаграмата на трансформацията
Това е още една картина хексаграма, разкриваща формата на котела, мощен и древен символ на трансформацията и изхранването. Храната се готви и трансформира, така че да може да бъде изядена и да нахранва. Ние трябва да вземем това, което имаме в живота си, и да го трансформираме, ако е необходимо и с цената на жертви и страдания, така че да можем да вървим напред смислено.

Хексаграма 51: Chen, Внезапно надигане (Удар, гръмотевица)
Хексаграмата на внезапната промяна
Един от най-силните образи на двойна гръмотевица, това е картина на шока, люшкане между смеха и яда, ужаса и екстаза. Даже и всичко около него да се променя, високоиздигнатият човек „не изпуска жертвената лъжица или потир"; той може да промени живота си или да претърпи промяна, но не се принизява. Тази хексаграма, която може да се появи във важен момент на промяна, подсказва, че вие може ви имате нужда да сложите ред в живота си, без да избягвате решения, които могат да разклатят сигурността на другите. Може би вие безропотно сте приели твърде много несправедливости.

Хексаграма 52: Ken, Неподвижност, Планина
Хексаграмата на вътрешния покой
Т. С. Елиът говори за неподвижността на две вълни. Тази хексаграма се отнася до освовождаването от външен натиск или разрушения. Ако човек е щастлив и спокоен отвътре, той спокойно и разумно взема решенията си и другите не могат да му въздействат. Това е особено вярно в потенциално конфликтни ситуации. Ключът е в коницентрацията върху неотложните неща, без човек да се отклонява в проблеми, които могат и никога да не възникнат.

Хексаграма 53: Chien, Развитие (Постепенен прогрес)
Хексаграмата на следването на всички необходими стъпки
Тази хексаграма се свързва с необходимите етапи на сватбената церемония като форми, подчертаващи обвързването и постоянството. Дървото, растящо на планината, развива задължително здрави корени, които да го защитават, и затова то расте по-бавно от дърветата по заслоните. Тази хексаграма поддържа тезата, че трябва да се следват всички формалности в дадена ситуация, защото преките пътеки не могат да доведат до здрави основи. Тази хексаграма може да се приложи за учене, търсене на справедливост и всякакви проточили се начинания.

Хексаграма 54: Kuei Mei, Омъжващата се девица
Хексаграмата на правата и отговорностите
Това е последната от четирите хексаграми за женитбата, които включват хексаграма 31(Hsien, Привличане), хексаграма 32 (Heng, Продължителност), хексаграма 53 (Chien, Развитие), формалностите по сватбената церемония са звършени. В този момент младата жена става подчинена на съпруга си, в замяна на което той поема отговорност да я закриля. Тази хексаграма обаче има и по-широко значение по отношение на формалните контакти и преценка на задълженията и предимствата. Успехът на всяко обвързване (лично, социално или икономическо) зависи от партньорите и как те поемат своите задължения; така тази хексаграма казва колко важно е да се преценява всяка бъдеща стъпка по отношение на печалбите и загубите и да се встъпва с пълна яснота и намерение за поддържане на дълготрайни ангажименти.

Хексаграма 55: Feng, Изобилие (Пълнота)
Хексаграмата на максималната сила
Това е хексаграмата на слънцето по пладне, лятното слънцестоене, когато е дошло времето за действие, времето за постигане на амбициите и използване на възможностите със сигурност и успех. „Не бъди тъжен. Бъди като слънцето в средата на деня". Не трябва да се мечтае за вечност, а да се радваш на деня сега. Да живееш в сегашното означава да избегнеш времето на миналото и нуждата от сигурност в бъдещето.

Хексаграма 56: Lu, Пътешественикът, Пътуващият странник
Хексаграмата на независимото действие
Това е хексаграмата на пътуването и непостоянството. Образът е на запалена трева в планината. Той гори ярко и се придвижва бързо на големи разстояния, като изчиства ненужното. Тази хексаграма се появява, когато се чудите дали да останете в някаква ситуация, или да я промените - да пътувате или да смените къщата. Тя благоприятства краткосрочните проекти и изпълнения и не съветва да се пускат корени или да се търси щастие и успех чрез другите.

Хексаграма 57: Sun, Нежният (проникващ) вятър
Хексаграмата на нежното постоянство
Двойната хексаграма на вятъра предполага, че прогресът се корени в нежното постоянство. Вятърът може да накланя дърветата, с нежно упорство може да се постигнат целите, с убеждение и мек натиск дори и неуправляемите хора се поддават. Ако искате да постигнете резултати, посоката на вятъра трябва да е постоянна. Хексаграмата може да се разглежда и като дърво: бавният, но упорит растеж на дървото е стабилна основа за постепенни, но солидни постижения.

Хексаграма 58: Tui, Веселие, Езеро
Хексаграмата на щастието и хармонията
Образът е на две езера, които са съединени и така се обогатяват взаимно. Щастието идва от баланса между вътрешните и външните нужди на човека. Това е хексаграмата на щастието отвътре, на мира, помирението и спокойствието. Тя може да се отнася за сдобряване след кавги, развитие на приятелство или на тревоги за деца или зависими от вас роднини. Тази хексаграма показва също и развитие на психични способности.

Хексаграма 59: Huan, Вдигане на бариерите
Хексаграмата на вдигане на бариерите
Ледът на есента и зимата се стапя от топлите ветрове на пролетта; по същия начин застоят и блокирането на успеха се разтварят от мекия, но постоянен напредък. Животът и любовта могат да се задвижат отново. Необходимо е обаче творческите енергии да не се разпръскват напразно, а да се фокусират върху духовна или заслужаваща си цел, така че резултатите да бъдат стабилни и необратими.

Хексаграма 60: Chien, Ограничение, Свиване
Хексаграмата на превишаване на лимитите
Когато силният дъжд вали продължително над езерото, то в един момент ще прелее и ще наводни заобикалящата го земя. Ако човек приема товари и отговорности, без да си налага ограничения, ще дойде моментът, когато вече няма да може да действа. Необходимо е да се даде приоритет на задачите, които самият човек трябва да изпълни, а останалите да се отстъпят на другите. Тази хексаграма може да се отнася и до финансовите ангажименти, които трябва да бъдат добре насочвани.

Хексаграма 61: Chung Fu, Вътрешна правдивост, Най-дълбока искреност 
Хексаграмата на прозрението
Това движение е видим знак за невидимия вятър, който разкрива реално своята мощ. Това е една от най-дълбоките хексаграми, говореща за важността човек да разбира мотивите и подсъзнателните сили на въздействие в себе си и другите, така че загрижеността и прозрението да заменят критичното отношение. Тази хексаграма може да се появи при морална дилема или когато другите изглеждат нечестни и егоистични и човек се изкушава да потърси отмъщение.

Хексаграма 62: Hsiao Kuo, Изобилие на малкото
Хексаграмата на концентрацията върху малките неща
Както гръмотевицата звучи приглушено в планината и има по-малък ефект, както е важно за птицата да не кръжи, а да търси гнездото, така и хората трябва да обръщат внимание на дребните неща в живота. По отношение на парите е необходима пестеливост. Ако има тъга, трябва да се обърне внимание на настоящите грижи, които да се отстранят. Може да имате прогрес, но само с малки стъпки.

Хексаграма 63: Chi Chi, Завършване (след завършването)
Хексаграмата на продължаващите усилия
Образът е на чайник с вода, която се топли над огъня, така че това е една много благосклонна хексаграма, предвещаваща, че всичко си е дошло на мястото и плановете ще дадат резултат. Според принципа на промяната обаче след всяко завършване започва нов цикъл. Затова тази хексаграма съдържа също и предупреждението да не се прекратяват усилията, когато нещата вървят добре. Водата от чайника може да изври или да се разлее и да угаси огъня, ако се остави без надзор. Успехът зависи от продължителното усилие. „Така високоиздигнатият човек мисли за нещастието и се въоръжава за него предварително".

Хексаграма 64: Wei Chi, Преди завършването
Хексаграмата на очаквания успех
От голямо значение е, че това е последната хексаграма. Предишната предвещаваше прехода от есен към зима. В тази хексаграма се гледа оптимистично към пролетта. Но тъй като водата и огънят са несъвместими по своето положение ще бъде необходимо да се примирят противоположностите и да се извърши върховно усилие без значение дали ще бъде в професионалната или в личната сфера. Това е важна хексаграма, която се появява по време, когато може да се окаже необходимо да се рискува всичко с надеждата за голямо бъдещо щастие и успех.