Събития

ЩАСТИЕ ЗА ВСИЧКИ

Автор Vaseto (PAN Bulgaria)
Публикувано на 26.03.2011 г.
България, гр.София, ул.“Васил Друмев” №37

Лектор: Геше Тензин Дхаргие - основател и директор на “Международен институт за висши тибетски изследвания” (IIHTS) в Хютенберг, Австрия.

Вход: Билети на касите на ТИКЕТПРО

Къде: в залата на фондация „Мисия България”, гр.София, ул.“Васил Друмев” №37

Кога: на 26.03.2011 г. от 13 часа

БУДИСТКА ОБЩНОСТ В БЪЛГАРИЯ
организира лекцията “ЩАСТИЕ ЗА ВСИЧКИ”
Лектор - Геше Тензин Дхаргие: основател и директор на “Международен институт за висши тибетски изследвания” (IIHTS) в Хютенберг, Австрия.

„Как да постигнем щастие днес в България?” – отговорът на този въпрос ще ни разкрие Геше Тензин Дхаргие, основател и директор на “Международен институт за висши тибетски изследвания” в Хютенберг, Австрия, и носител на научната степен “Геше Ларампа” (Geshe Lharampa), доктор по философия - най-високото ниво в будистките учения от традицията “Гелугпа”. Институтът в Хютенберг е единствен по рода си в света и е създаден под патронажа на Негово Светейшество XI-ия Далай Лама, с подкрепата на правителството на Австрия и на проф. Хайнрих Харер, автор на бестселъра “Седем години в Тибет”.

Геше Тензин Дхаргие е основател и на будисткия център “Тчекчен Дхо-нгаг Челинг” в Залцбург. Първите си лекции върху будистката наука, медицина и философия изнася в Европа преди 15 години. През 1999 - 2000 г. преподава в Университета на Вирджиния, САЩ, работейки заедно със световноизвестния тибетолог проф. Джефри Хопкинс. През октомври 2002 г. участва в организирането на ритуала „Калачакра” (Kalachakra) в Грац, Австрия. В грандиозното събитие се включват представители на повече от 72 страни, а то е отбелязано с невиждан успех.

През 1997 г. XIV-ият Далай Лама кани Геше Дхаргие в Дарамсала, Индия, където го благославя с доживотната мисия на будистки духовен учител – Лама, който да свързва и обединява културите. Оттогава Тензин Дхаргие пътува из цяла Европа, Азия и САЩ, изнасяйки лекции и проповядвайки за любовта, състраданието и братството между всички живи същества. През 2010 г. организира семинари в Европа - Любляна (Словения), Будапеща (Унгария) и Братислава (Словакия).

Тензин Дхаргие, един от най-големите съвременни будистки философи, преподаватели и учени, ще бъде за първи път в София по покана на Будистка общност в България. През април 2010 г. осем нейни представители се срещнаха специално с него и с XIV-ия Далай Лама Тензин Гятсо, който ги прие и благослови по време на своята визита в словенския град Марибор.

 

Публичната му лекция „Щастие за всички” ще се състои на 26.03.2011 г. в залата на фондация „Мисия България”, гр.София, ул.“Васил Друмев” №37 от 13 часа.

Предварителни заявки за билети на тел. 0899 - 60 - 50 - 34
Билети на касите на ТИКЕТПРО – www.ticketpro.bg или на адрес: гр.София, ул.„Шандор Петьофи” - 25, ет.2, тел. 02/ 952 - 29 - 99

Будистка общност в България
Председател: Петя Димитрова

http://buddhistbg.org/
http://sites.google.com/site/societybuddhist/
society.buddhist@abv.bg
society.buddhist@gmail.com
тел.0888 222 853
тел.0899 967 990